Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heukelum: twee bouwhuizen in Heukelum

Kasteel Buitenplaats

Heidensweg 1
4161AA Heukelum (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1857 (gewijzigd)


Beschrijving van Heukelum: twee bouwhuizen

Omschrijving onderdeel 3: Bouwhuizen (Heidensweg by 1; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). Links en rechts van het voorplein liggen twee BOUWHUIZEN. Zij zijn tegelijk met de herbouw van het kasteel opgetrokken. Getuige een steentje in de gevel van het linker bouwhuis is dit in 1857 gewijzigd. Het linker bouwhuis deed dienst als koestal en later als koetshuis, het rechter was als oranjerie of 'broeijerij' in gebruik. Sporen van de hoge ramen zijn onder de pleisterlaag verborgen. Het zijn sober uitgevoerde gebouwen op rechthoekige plattegrond van een bouwlaag onder een schilddak. Waardering De BOUWHUIZEN behorend tot de historische buitenplaats Heukelum zijn van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de eenvoudige en representatieve vormgeving; - wegens de situering; - wegens de functionele en ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512019
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heukelum: twee bouwhuizen in Heukelum

Heukelum: ophaalbrug

Heidensweg 1
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Omschrijving onderdeel 5: Ophaalbrug Heidenslaan by 1; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5). Voor de poorttoren bevindt zich een..

Heukelum: hoofdgebouw

Heidensweg 1
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw (kasteel Heukelum) (Heidensweg 1; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). In 1672 is het mid..

Heukelum: Historische tuin- en parkaanleg

Heidensweg 1
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Omschrijving onderdeel 2: Historische tuin- en parkaanleg (Heidensweg by 1; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). Het middeleeuw..

Heukelum: inrijhek

Heidensweg 1
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Omschrijving onderdeel 4: Inrijhek (Heidenslaan by 1; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). De entree naar de oprijlaan wordt ge..

Baarhuisje

a.d. Lingedijk/Leerd.Oost
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Inleiding BAARHUISJE (3) bij het complex van de begraafplaats, gebouwd in het midden van de 19de eeuw in Traditioneel Ambachtelijk stijl. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heukelum: twee bouwhuizen in Heukelum

Foto's (2)