Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg in Doornspijk

Tuin Park Landgoed

Zuiderzeestraatweg West 67
8085AB Doornspijk (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De tuinaanleg uit het midden van de 19de eeuw is goed bewaard gebleven. De ontwerper van deze tuinaanleg is niet bekend, hoewel bepaalde elementen (uitkijkheuvel) aan Zocher doen denken. In 1919 is de parktuin rond het huis aangepast. De tuinaanleg bestaat uit een smalle strook met bij het huis slingerpaden en bos en recht voor het huis een langgerekt open gebied met weilanden en slingerende waterpartijen. Aan de randen hakhout en opgaand bos. Aan de zuidzijde van het open gebied is een kunstmatige heuvel opgeworpen en is een rechte eikenlaan aangelegd die op het huis is gericht. De tuinaanleg wordt beƫindigd door drie weilanden, omringd door hakhout waar slingerpaden doorlopen. In 1919 heeft tuinarchitect D.F. Tersteeg de toenmalige aanleg ingemeten en een aantal wijzigingen aangebracht, met name in de situatie rond het hoofdgebouw. Op het eiland zijn nog de betonnen fundamenten aanwezig van een muziektent/tuinkoepel. Aan de straatzijde is de aanleg verdwenen door eigendomssplitsing en nieuwbouw op het terrein. WAARDERING De tuin- en parkaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde (voorbeeld aanleg Engelse landschapsstijl), de gaafheid van de aanleg en de betekenis voor de historische buitenplaats Klarenbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg in Doornspijk

Klarenbeek: voormalig koetshuis

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3 VOORMALIG KOETSHUIS Het voormalige koetshuis van het landgoed Klarenbeek werd gebouwd in 1841. Het is tegenwoordi..

Klarenbeek: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW Huis Klarenbeek met bordes en vier siervazen. Het centrale deel van het huis is gebouwd in 1842. Het ..

Klarenbeek: brug ten oosten van huis klarenbeek

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG TEN OOSTEN VAN HUIS KLARENBEEK Brug uit 1919 (ontwerp A.H. Wegerif); bakstenen boogbrug met opengewerkte bak..

Klarenbeek: betonnen pijlers inrijhek oostzijde

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 7 BETONNEN PIJLERS INRIJHEK OOSTZIJDE Aan de Zuiderzeestraatweg bevinden zich nog de pijlers van een inrijhek, even..

Klarenbeek: twee dienstwoningen

Zuiderzeestraatweg West 65
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 4 TWEE DIENSTWONINGEN In 1919 heeft A.H. Wegerif aan de Zuiderzeestraatweg twee dienstwoningen ontworpen. Deze hebb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)