Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klarenbeek: hoofdgebouw in Doornspijk

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg West 67
8085AB Doornspijk (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van Klarenbeek: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW Huis Klarenbeek met bordes en vier siervazen. Het centrale deel van het huis is gebouwd in 1842. Het is een rechthoekig gepleisterd huis met verdieping en omlopend schilddak en smeedijzeren klokkenstoeltje. De hoekschoorstenen zijn bij de verbouwing van 1919 vernieuwd. In 1919 is links en rechts een vleugel aangebouwd naar een ontwerp van architect A.H. Wegerif. Deze vleugels met verdieping zijn gepleisterd onder een met verbeterde Hollandse pannen en links met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Verder is in 1919 de entree verplaatst van de noord- naar de zuidzijde van het centrale huis. A.H. Wegerif was ook verantwoordelijk voor het interieur. Belangrijk zijn de verschillende kamers op de begane grond met zandstenen elementen, houten lambriseringen, houtsnijwerk met historische figuren en motieven en bijzondere plafonds. Op de verdieping enkele stijlkamers en stucplafonds met vroeg 20ste eeuwse motieven. Op verschillende plaatsen glas-in-loodramen uit 1919 van atelier Meischke. Aan de zuidzijde werd eveneens in 1919 een bordes gebouwd, bestaande uit een polygonale, lage baksteen muur afgedekt met natuurstenen platen. Op de muur staan vier natuurstenen siervazen (ontwerp D.F. Tersteeg). WAARDERING Het huis Klarenbeek is onderdeel van de historische buitenplaats Klarenbeek en is vanwege de betekenis voor de architectuurgeschiedenis (voorbeeld architectuur uit 1842 maar vooral vanwege de bijzondere interieurarchitectuur uit 1919), en als hoofdelement in de buitenplaats beschermenswaardig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512013
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Klarenbeek
Huize Klarenbeek anno 2012
Huize Klarenbeek anno 2012
Start bouw 1842
Verbouwing 1919
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512014
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Klarenbeek is een buitenplaats in Doornspijk in de Nederlandse provincie Gelderland. Het complex is erkend als rijksmonument.

Geschiedenis

De buitenplaats werd waarschijnlijk in de 18e eeuw gesticht. Het hoofdgebouw en het omringende park dateren uit de eerste helft van de 19e eeuw. Bij het complex horen het hoofdgebouw, een tweetal dienstgebouwen, het voormalige koetshuis, de parkachtige tuin, een brug en pijlers bij de inrit. De dienstgebouwen maken weliswaar geen deel meer uit van Klarenbeek, maar worden wel met de andere onderdelen van het complex als een monumentale eenheid beschouwd.

Het huis

Het landhuis werd gebouwd in 1842 in opdracht van H.F. van Meurs. In 1919 werden er ter weerszijden van het gebouw zijvleugels bijgebouwd. Het ontwerp van deze uitbreiding was van de hand van de architect Ahazverus Hendrikus Wegerif. Hij ontwierp, eveneens in 1919, het bordes aan de achterzijde en de beide dienstwoningen ter weerszijden van het hoofdgebouw aan de Zuiderzeestraatweg. Ook het interieur werd door Wegerif ontworpen.

De tuin

De tuin is aangelegd in de zogenaamde Engelse landschapsstijl. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zou de tuin een ontwerp geweest kunnen zijn van de tuinarchitect Zocher. In 1919 werd het park enigszins aangepast door de tuinarchitect Dirk Tersteeg. Hij handhaafde echter zo veel mogelijk het oorspronkelijk ontwerp van de parkachtig aangelegde tuin.

De bijgebouwen

Het rechts van het hoofdgebouw gelegen koetshuis werd in 1841 gebouwd. Hoewel de oorspronkelijk bestemming gewijzigd is zijn de inrijdeuren intact gelaten. In 1919 werd het complex uitgebreid met twee witgepleisterde dienstgebouwen. Beide gebouwen waren oorspronkelijk vrijwel identiek, maar zijn later door allerlei verbouwingen enigszins gewijzigd. Bij de linkerwoning werd tevens een garage annex koetshuis gebouwd. De bestemming van de panden is in de loop der tijd gewijzigd. Zij zijn niet meer in gebruik als dienstwoning voor het landgoed.

Rijksmonument

Het totale complex — met het landhuis, enkele bij het landgoed behorende boerderijen, de tuin en de grafkelder — is in 2005 erkend als een rijksmonument. Ook de afzonderlijke delen zijn aangewezen als rijksmonument. Het complex wordt als representatief gezien van een buitenplaats met bijbehorend park in de Engelse landschapsstijl.


Monumenten in de buurt van Klarenbeek: hoofdgebouw in Doornspijk

Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De tuinaanleg uit het midden van de 19de eeuw is goed bewaard gebleven. De ontwer..

Klarenbeek: voormalig koetshuis

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3 VOORMALIG KOETSHUIS Het voormalige koetshuis van het landgoed Klarenbeek werd gebouwd in 1841. Het is tegenwoordi..

Klarenbeek: brug ten oosten van huis klarenbeek

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG TEN OOSTEN VAN HUIS KLARENBEEK Brug uit 1919 (ontwerp A.H. Wegerif); bakstenen boogbrug met opengewerkte bak..

Klarenbeek: betonnen pijlers inrijhek oostzijde

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 7 BETONNEN PIJLERS INRIJHEK OOSTZIJDE Aan de Zuiderzeestraatweg bevinden zich nog de pijlers van een inrijhek, even..

Klarenbeek: twee dienstwoningen

Zuiderzeestraatweg West 65
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 4 TWEE DIENSTWONINGEN In 1919 heeft A.H. Wegerif aan de Zuiderzeestraatweg twee dienstwoningen ontworpen. Deze hebb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)