Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldenaller: bouwhuis/oranjerie in Putten

Kasteel Buitenplaats

Oldenallerallee 3
3882RW Putten
Gelderland


Beschrijving van Oldenaller: bouwhuis/oranjerie

Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS/ORANJERIE (LINKS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één bouwlaag onder met pannen gedekt schilddak. Op de nok van het dak een luidklok (oorspronkelijk afkomstig van het hoofdgebouw). De langsgevel is gericht op het voorterrein van het huis. Deze gevel is symmetrisch ontworpen met centraal in een risalerend deel de entree, bestaande uit een deur met bovenlicht onder een rondboog, daarboven een in baksteen uitgevoerde dakkapel. Links en rechts bevinden zich een raam en een deur eveneens met bovenlicht onder een rondboog. Het zuidelijke dakvlak is gebogen uitgevoerd met in de ontstane boog een ruit met gebogen traceringen. Daarnaast een serre-achtige uitbouw. Achtergevel met enkele gelijke vensteropeningen. De oranjerie is verbouwd tot woning; in het interieur onder meer nog een pomp, een koperen ingebouwde bak en oventje, een broodoven met 12 deuren en een kaaskelder. Waardering Het BOUWHUIS/ORANJERIE (links) is van algemeen belang: - vanwege de architectuurhistorische waarden (goed en gaaf bewaard voorbeeld van een 17de eeuws bouwhuis, zelfde bouwstijl als hoofdhuis, bijzonder detail in zuidelijke dakvlak); - vanwege de situeringswaarde als flankerend bouwdeel langs het voorplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512008
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldenaller: bouwhuis/oranjerie in Putten

Kasteel Oldenaller

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oldenaller). In oorsprong 17de eeuws landhuis, vermoedelijk naar ontwerp van Jacob van Campen, opge..

Oldenaller: historische aanleg

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Tijdens de verbouwing van het huis rond 1850 is ook de omgeving grondig aangep..

Oldenaller: (rechter) bouwhuis

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 4 Omschrijving BOUWHUIS (RECHTS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één bouwlaag..

Oldenaller: brug

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 5 Omschrijving BRUG voor het huis. Eenvoudige brug met bakstenen landhoofden waarop een houten dek. Het dek wordt geflankeerd d..

Oldenaller: brug in het park

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 6 Omschrijving BRUG in het park. Eenvoudige brug, vermoedelijk met elementen van rond 1900, maar ingrijpend gerestaureerd. De ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)