Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Oldenaller in Putten

Kasteel Buitenplaats

Oldenallerallee 3
3882RW Putten
Gelderland


Beschrijving van Kasteel Oldenaller

Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oldenaller). In oorsprong 17de eeuws landhuis, vermoedelijk naar ontwerp van Jacob van Campen, opgetrokken in baksteen met een met gesmoorde pannen gedekt, omlopend schilddak. Centraal in het dakvlak is een toren gebouwd in baksteen. Het huis is gebouwd op een vierkante plattegrond met iets uitstekende zijvleugels. De voorgevel is symmetrisch opgezet met centraal de entree, bestaande uit een dubbele deur met bovenlicht, in een geprofileerde rondbogige omlijsting. Deze omlijsting is geplaatst bij een verbouwing rond 1850. Links en rechts bevindt zich een 8-ruits venster; op de verdieping drie vensters met bovenlicht met empireverdeling, die eveneens rond 1850 is aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst op consoles. Boven de gootlijst is een zware dakkapel in baksteen met een klein venster en natuurstenen fronton geplaatst. In het fronton een gebeeldhouwd wapen en daaronder een sculptuur met de jaartallen 1655 en 1665. De centrale toren is vierkant met vier uitstekende baksteen kolommen uit 1850. De zijgevels hebben een zwaar middenrisaliet, vensters conform de voorgevel met op het risaliet 19e-eeuwse dakkapellen, uitgevoerd in baksteen met een glad tympaan.De achtergevel heeft een souterrain, vensters zoals in de voorgevel en wordt geflankeerd door aangebouwde tuinmuren. De structuur van het huis is goed bewaard met een centrale gang waarnaast zich de verblijfsruimten bevinden. Ondanks wijzigingen ten behoeve van meervoudige bewoning zijn deze structuur en enkele details goed bewaard gebleven, zoals de hal met Empire stucwerk, een salon met gesneden Lodewijk XV-schouw, een balustertrap uit de bouwtijd en een pomp in de kelder. Waardering Het HUIS OLDENALLER is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarden (goed en gaaf bewaard huis in 17de-eeuwse bouwstijl, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen, verhoudingen huis, details in natuursteen en in interieur) en de stedenbouwkundige waarden (karakteristieke ligging, belang in landschap). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Oldenaller
Oldenaller achterzijde
Oldenaller achterzijde
Locatie Putten, Nederland
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Vereniging Natuurmonumenten
Huidige functie bewoning
Gebouwd in voor 1494
Gesloopt in rond 1655
Herbouwd in 1655-1665
Monumentnummer  512006

Kasteel Oldenaller is een landgoed, landhuis en voormalig kasteel gelegen tussen Nijkerk en Putten in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

dakkapel met fronton en wapenschild

Het gebied rond Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. In het jaar 1494 blijkt ene Reneyr van Aller eigenaar van dit huis te zijn. Rond 1655 geeft Johan van Wijnbergen de opdracht om hier een nieuw huis te bouwen. Het nieuwgebouwde huis zou een ontwerp zijn van de architect Jacob van Campen.[1] Het huis werd vormgegeven in een classicistische stijl. In 1848 werd Oldenaller gekocht door baron van Goltstein. Hij gaf na 1850 de opdracht aan architect Karel Georg Zocher om het huis te moderniseren en een tuinontwerp voor een Engelse tuin te realiseren.[2] Hij ontwierp ook de vierkante toren die hij alsnog aan het gebouw toevoegde. Het gebouw werd voorzien van een witte pleisterlaag.

De voorgevel op het noordoosten werd symmetrisch vormgegeven. In het midden van de voorgevel bevindt zich de boogvormige entree tussen twee achtruitsvensters. Een stoep met drie treden leidt naar de entree. Op de verdieping bevinden zich drie vensters met een kleinere roedenverdeling dan op de begane grond. Boven de gootlijst is een dakkapel aangebracht met daarin het gecombineerde wapen van Van Wijnbergen-Van Brienen. In het fronton daarboven bevindt zich een cartouche met het jaartal "1665".

In 1972 werd Oldenaller gekocht door Natuurmonumenten. In 1975 werd het huis gerestaureerd en deels in oude staat teruggebracht. Ook de pleisterlaag werd in dat jaar weer verwijderd. In 2009 werd het interieur gerestaureerd. De gestuukte plafonds en de oude parketvloer zijn daarbij hersteld. Ook werd een Trompe-l'oeil schildering aangebracht. Het huis is erkend als rijksmonument vanwege de architectuurhistorische waarde van het bouwwerk. Het goed en gaaf bewaarde gebouw staat bovendien op een karakteristieke plaats in het landschap. Ook andere delen van het complex zoals de tuinaanleg, een tweetal bruggen, een tweetal bouwhuizen, een tweetal boerderijcomplexen, een dienstwoning met duiventil en de hekpijlers zijn als rijksmonument erkend.

Op het landgoed huist een kolonie Blauwe reigers en er staan diverse pachtboerderijen. Het huis en directe omgeving is niet toegankelijk voor het publiek, het landgoed is opengesteld voor wandelaars.Monumenten in de buurt van Kasteel Oldenaller in Putten

Oldenaller: historische aanleg

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Tijdens de verbouwing van het huis rond 1850 is ook de omgeving grondig aangep..

Oldenaller: bouwhuis/oranjerie

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 3 Omschrijving BOUWHUIS/ORANJERIE (LINKS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één..

Oldenaller: (rechter) bouwhuis

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 4 Omschrijving BOUWHUIS (RECHTS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één bouwlaag..

Oldenaller: brug

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 5 Omschrijving BRUG voor het huis. Eenvoudige brug met bakstenen landhoofden waarop een houten dek. Het dek wordt geflankeerd d..

Oldenaller: brug in het park

Oldenallerallee 3
Putten
Onderdeel 6 Omschrijving BRUG in het park. Eenvoudige brug, vermoedelijk met elementen van rond 1900, maar ingrijpend gerestaureerd. De ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)