Kasteel Oldenaller in Putten

Oldenallerallee 3

Beschrijving van Kasteel Oldenaller

Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oldenaller). In oorsprong 17de eeuws landhuis, vermoedelijk naar ontwerp van Jacob van Campen, opgetrokken in baksteen met een met gesmoorde pannen gedekt, omlopend schilddak. Centraal in het dakvlak is een toren gebouwd in baksteen. Het huis is gebouwd op een vierkante plattegrond met iets uitstekende zijvleugels. De voorgevel is symmetrisch opgezet met centraal de entree, bestaande uit een dubbele deur met bovenlicht, in een geprofileerde rondbogige omlijsting. Deze omlijsting is geplaatst bij een verbouwing rond 1850. Links en rechts bevindt zich een 8-ruits venster; op de verdieping drie vensters met bovenlicht met empireverdeling, die eveneens rond 1850 is aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige gootlijst op consoles. Boven de gootlijst is een zware dakkapel in baksteen met een klein venster en natuurstenen fronton geplaatst. In het fronton een gebeeldhouwd wapen en daaronder een sculptuur met de jaartallen 1655 en 1665. De centrale toren is vierkant met vier uitstekende baksteen kolommen uit 1850. De zijgevels hebben een zwaar middenrisaliet, vensters conform de voorgevel met op het risaliet 19e-eeuwse dakkapellen, uitgevoerd in baksteen met een glad tympaan.De achtergevel heeft een souterrain, vensters zoals in de voorgevel en wordt geflankeerd door aangebouwde tuinmuren. De structuur van het huis is goed bewaard met een centrale gang waarnaast zich de verblijfsruimten bevinden. Ondanks wijzigingen ten behoeve van meervoudige bewoning zijn deze structuur en enkele details goed bewaard gebleven, zoals de hal met Empire stucwerk, een salon met gesneden Lodewijk XV-schouw, een balustertrap uit de bouwtijd en een pomp in de kelder. Waardering Het HUIS OLDENALLER is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarden (goed en gaaf bewaard huis in 17de-eeuwse bouwstijl, mogelijk naar een ontwerp van Jacob van Campen, verhoudingen huis, details in natuursteen en in interieur) en de stedenbouwkundige waarden (karakteristieke ligging, belang in landschap). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)