Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren met bijbehorende aanbouw van een bouwlaag van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman in Waddinxveen

Nijverheid Industrie

Noordkade 64
2741EZ Waddinxveen
Zuid Holland

Bouwjaar: 1940
Architect: P.D. Stuurman


Beschrijving van Watertoren met bijbehorende aanbouw van een bouwlaag van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman

Inleiding De WATERTOREN met bijbehorende aanbouw van een bouwlaag van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman, naar ontwerp van P.D. Stuurman uit 1940, is vormgegeven in gematigde Zakelijke Expressionistische trant en wordt gekenmerkt door een samenstel van blokvormige bouwmassa's. Het gebouw werd waarschijnlijk behalve als watertoren ook als pakhuis gebruikt wat de rechthoekige, en voor een watertoren bijzondere, bouwvorm verklaart. Omschrijving Hoog opgaand rechthoekig bouwvolume met een lager aangebouwd deel (oost),opgemetseld in rode baksteen onder platte daken met betonnen overstek. De vensters hebben stalen kozijnen en betonnen waterdorpels. Drie gevels van het hoge deel zijn op de drie verdiepingen voorzien van twee vierlicht vensters. Onder de dakrand zijn aan alle zijden twee ronde vensters geplaatst. De zuidelijke gevel heeft drie onder elkaar geplaatste luiken met aan weerszijden een drielicht venster. Daarboven is een hijsblak bevestigd. De toren is toegankelijk via een ijzeren trap die eindigt in een deur op de eerste verdieping. De begane grond van de toren en de gevels van de eenlagige aanbouw zijn voorzien van grote meerruitsvensters. De watertoren is voorzien van een betonnen reservoir dat bovenin het gebouw geplaatst is. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als oorspronkelijk en gaaf onderdeel van de tabaksfabriek van Dobbelman en daarmee als representatief voorbeeld van industrieel erfgoed uit de periode 1850-1940 in Nederland. De watertoren is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Zakelijk Expressionistische bouwtrant die kenmerkend is voor de bouwperiode en een belangrijke stroming was in de ontwikkeling van de jongere Nederlandse architectuur in de eerste helft van deze eeuw. Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De watertoren heeft daarnaast ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het fabriekscomplex en is beeldbepalend gesitueerd aan de Noordkade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512002
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Watertoren met bijbehorende aanbouw van een bouwlaag van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman in Waddinxveen

Kantoorgebouw van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman

Noordkade 64
Waddinxveen
Inleiding Het KANTOORGEBOUW van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman naar ontwerp van P.D. Stuurman uit 1940 is vormgegeven in Zake..

Brugkerk

Kerkweg-Oost 230
Waddinxveen
Ned.Herv.Kerk. Neo-klassicistisch kerkgebouw, blijkens de stichtingssteen boven de ingang uit 1837. Gepleisterde vleugel met rondboogvenster..

Geklonken stalen hefbrug met bijbehorend brugwachtershuisje

over de Gouwe
Waddinxveen
Inleiding Geklonken stalen HEFBRUG met bijbehorend brugwachtershuisje uit 1935-1936 over de Gouwe, gebouwd door de N.V. De Vries Robbé & ..

Gemeentehuis

Zuidkade 8
Waddinxveen
Inleiding Voormalig woonhuis van de heer K. van der Torren, wethouder en raadslid van Waddinxveen, in 1910 door de lokale aannemer G. den ..

Remonstrantse kerk

Zuidkade 59
Waddinxveen
Remonstrantse kerk uit de eerste helft der 19e eeuw. Eenklaviers orgel, in 1825 gemaakt door B.J. Gabry en J.F. Indermauer.

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren met bijbehorende aanbouw van een bouwlaag van de voormalige tabaksfabriek Louis Dobbelman in Waddinxveen

Foto's (1)