Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis van bewaring en kantongerecht in Noordwijk

Gebouw

Voorstraat 87
2201HP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860-1861
Architect: A.C. Pierson


Beschrijving van Huis van bewaring en kantongerecht

Inleiding In oorsprong als HUIS VAN BEWARING EN KANTONGERECHT gesticht bouwwerk in 1860-61 uitgevoerd door aannemer J.P.C. Swijser naar het door A.C. Pierson ontwikkelde standaardmodel, doch van 1878 tot 1994 fungerend als post- en telegraaf kantoor. De typologie en de vormgeving in Eclectische stijl met rondbogen, de zogenaamde `rondbogenstijl', is karakteristiek voor overheidsgebouwen uit die periode. De eenlaagse zuidvleugel dateert uit omstreeks 1928. In 1939 is het pand aan de achterzijde uitgebreid en in 1994 heeft het, na een grondige interne verbouwing, bestemming van woon- en praktijkruimte gekregen. Het voormalige Kantongerecht annex Huis van Bewaring staat in de oostwand van de Voorstraat in de dorpskern van Noordwijk-Binnen, binnen het van rijkswege beschermde dorpsgezicht. Omschrijving In hoofdopzet symmetrisch pand waarvan het middendeel twee bouwlagen telt onder een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De flankerende éénlaagse aanbouwen hebben een plat dak met iets overstekende houten gootlijst op klampen. De voor- en zijgevels van het totale bouwvolume worden horizontaal geleed door een gepleisterde plint, een water- en cordonlijst. Tussen de bouwlagen en onder de gootlijst friezen van decoratief metselwerk. Aan de Voorstraat (west) is de symmetrische gevel van het vijf traveeën brede middendeel uitgevoerd met gepleisterde hoekpilasters en middenrisaliet onder puntgevel. In de middenrisaliet een paneeldeur onder getoogd bovenlicht. Op de begane grond overwegend getoogde zesruits vensters, op de verdieping zesruits vensters met tweeruits bovenlichten onder rondbogen. De rondboogvensters worden geaccentueerd door een gepleisterde lijst. In de zijgevels van de verdieping spaarvelden onder rondbogen. In de voorgevel (west) van de lage noordvleugel twee zesruits vensters, in de zijgevel (noord) afwisselend drie getoogde zesruits vensters en twee kleinere tweeruits vensters. De zuidvleugel heeft een entreepartij met paneeldeur onder bovenlicht en twee zesruits vensters in de voorgevel. Waardering Het voormalig Kantongerecht en Huis van Bewaring van Noordwijk uit 1860-61 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het door de ingenieur A.C. Pierson voor Justitie ontwikkelde standaardontwerp, de specifieke typologie en Eclectische vormgeving met rondbogen, kenmerkend voor overheidsgebouwen uit omstreeks 1860. Het pand is in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering redelijk herkenbaar en gaaf bewaard gebleven. Het pand is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis van bewaring en kantongerecht in Noordwijk

Huis onder dwars zadeldak

Voorstraat 91
Noordwijk
Gepleisterd huis onder dwars zadeldak, linker zijtop en achtertop, rechts schild dat omloopt tot achterschild. Fraaie deuromlijsting, kalf e..

Gepleisterd huis onder dwars dak

Voorstraat 93
Noordwijk
Gepleisterd huis onder een dwars dak met nr 91. Eenvoudige deuromlijsting. Gevel eindigend tegen eenvoudige goot op klosjes. Achter het woon..

Herenhuis

Voorstraat 56
Noordwijk
Inleiding Het HERENHUIS uit omstreeks 1870 heeft een rijk gedecoreerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme. Het pand vormt wat hoof..

Drie hardstenen pompen

Voorstraat 54
Noordwijk
Drie hardstenen pompen, een bij de kerk en twee op het Lindenplein. Op rechthoekig voetstuk en dito schacht, bekroond door een dekstuk, XVII..

Eenvoudig gepleisterd huisje van beganegrond en verdieping onder dwars schilddak

Voorstraat 58
Noordwijk
Eenvoudig gepleisterd huisje van beganegrond en verdieping onder dwars schilddak. Zeer eenvoudige fraaie paneeldeur, ijzeren bovenlicht. Ten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis van bewaring en kantongerecht in Noordwijk

Foto's (3)