Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Noordwijk

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 47
2201HM Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding Het HERENHUIS met rijk geornamenteerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme is in 1872 gebouwd als pastorie bij de N.H. kerk door aannemer P. Hoogendam naar een ontwerp van de architect J.G. van Parijs. Op dezelfde locatie stond al sinds de achttiende eeuw een pastorie. Omstreeks 1920 is aan de achterzijde een éénlaagse bijkeuken aangebouwd. Recentelijk zijn in de achtergevel nieuwe vensters en deuren aangebracht. De negentiende-eeuwse indeling van het woonhuis is grotendeels gehandhaafd met behoud van enkele oorspronkelijke interieurelementen. Het pand is onderdeel van de gesloten oostwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen en vormt een beeldbepalend element in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht. Omschrijving Voormalige pastorie van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De symmetrische voorgevel (west) telt vijf vensterassen met een gepleisterd middenrisaliet en hoekpilasters. Het pleisterwerk is uitgevoerd met schijnvoegen en rechthoekige spaarvelden. Horizontaal wordt de gevel geleed door een gepleisterde plint, cordonlijst en hoofdgestel. De geprofileerde kroonlijst is boven het middenrisaliet en de hoekpilasters gekornist, op de hoeken ondersteund door decoratieve consoles. Centrale paneeldeur met bovenlicht onder segmentboog. Beganegronds T-vensters onder strekken met witte sierstenen, de T-vensters op de verdieping hebben een keperboogvormig bovenlicht onder gepleisterde strek met gestileerde reliëfdecoratie. De bovenhoeken van de vensterkozijnen zijn uitgevoerd met een hol en bol profiel. Boven de middenrisaliet in het dakschild een dakkapel met getoogd dubbel glasdeurtje en een geknikte geprofileerde daklijst. De noordgevel gaat schuil achter het naastgelegen pand, de gepleisterde zuidgevel staat vrij aan een smal steegje. Links aan de achtergevel de éénlaagse keukenaanbouw onder plat dak met twee dubbele tweeruits vensters. De negentiende-eeuwse indeling van het pand is grotendeels bewaard gebleven, met enkele oorspronkelijke interieuronderdelen zoals een in decoratief houtsnijwerk uitgevoerde tochtpui, een marmeren gangvloer, stucplafonds en marmeren schouwen op de begane grond. Oorspronkelijke paneeldeuren in geprofileerde kozijnen, trap met decoratieve balustrade. Op zolder een bijzondere kapconstructie met hangstijl en trekbalken. Waardering Het uit 1872 daterende woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van voormalige pastorie bij de N.H. kerk, en de toepassing van het Eclecticisme, en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van de voorgevel en enkele interieuronderdelen. Het pand is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de oostelijke gesloten gevelwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511997
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Noordwijk

Woonhuis met in- en uitgezwenkte topgevel

Voorstraat 49
Noordwijk
WOONHUIS met in- en uitgezwenkte topgevel, links eindigt het metselwerk met kopklesoor; bovenbouw XVII, onderbouw XVIII. Omlijsting met zijl..

Huis

Voorstraat 55
Noordwijk
Vijf ramen breed XVIIIe eeuws huis, kozijnen met gebogen bovendorpels waarop zeer fijn gemetselde hoge strekken, rijk versierde deuromlijsti..

Pand met dakkapel in de vorm van gemetseld trapje, toppinakel op kopje

Voorstraat 18
Noordwijk
Pand met dakkapel in de vorm van gemetseld trapje, toppinakel op kopje. Topanker, metselwerk van gele steen met rode strek boven raam. Onder..

Weeshuispoortje

Voorstraat 42
Noordwijk
H.Geestpoortje. Een uit 1618 daterend boogpoortje, afkomstig uit het voormalig weeshuis. Bekroond door gebeeldhouwde steen waarop een voorst..

Raadhuis

Voorstraat 42
Noordwijk
Inleiding RAADHUIS in Neo-Hollandse Renaissance, in 1887 gebouwd naar een ontwerp van de architect Nicolaas Molenaar (1850-1930) door aanne..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Noordwijk

Foto's (1)