Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis annex bollenschuur in Noordwijk

Woonhuis

Voorstraat 116
2201JA Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1850-80

(1 recensie)

Beschrijving van Woonhuis annex bollenschuur

Omschrijving Het omstreeks 1850-80 gebouwde WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR van het complex Van Eeden heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags woonhuis onder afgeknot schilddak, een lager tussenlid en een éénlaags bollenschuur onder mansardekap met rode Hollandse pannen. De eenvoudige lijstgevel van het woonhuis aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in roodbruine baksteen met horizontale sierbanden van gele baksteen en gepleisterde plint, cordonlijsten en strekken. De gevel telt drie vensterassen met in de linker een paneeldeur onder getoogd bovenlicht met glas-in-loodraam. De getoogde schuifvensters op de begane grond hebben eveneens glas-in-lood in de bovenlichten, op de verdieping rechte vensters met bovenlicht. Centraal in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning en een venster met vierruits horizontale roedenverdeling (1920). De lange noordgevel met zware gevelankers is geheel wit gepleisterd. In het woonhuisgedeelte rechte schuifvensters, in het tussenlid grote vernieuwde vensters en een deur, in de bollenschuur een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. De puntgevel van de bollenschuur (west) heeft een centrale deur, geflankeerd door zesruits droogdeuren. Twee droogdeuren in de geveltop met boven de rechter een hijsbalk. In de gepleisterde zuidgevel een vergelijkbaar venster. De rest van deze gevel gaat schuil achter het buurpand nr. 120. Op de zolder zijn de droogstellingen bewaard gebleven. Waardering Het woonhuis annex bollenschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex Van Eeden als representatief voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse bollenteeltgebouwen in Nederland en wegens de typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. In de bollenschuur is een deel van de droogstellingen bewaard gebleven. Tevens heeft dit gebouw ensemblewaarde in relatie met de overige complex-onderdelen en de bijzondere situering aan de Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511992
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Woonhuis annex bollenschuur
1
Recensie door: ()
Foutieve afbeelding
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis annex bollenschuur in Noordwijk

Bollenschuur annex werkplaats

Voorstraat 114
Noordwijk
Omschrijving De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte recht..

bollenschuur

Voorstraat 118
Noordwijk
Omschrijving Omstreeks 1850-80 tot stand gekomen eenlaags BOLLENSCHUUR met zolder onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. In de geve..

Huis met mogelijk later verhoging

Voorstraat 111
Noordwijk
Huis op L-vormige plattegrond met een beganegrond waarboven een lage verdieping, mogelijk een latere verhoging, oorspronkelijk waarschijnlij..

Breed gepleisterd huis onder dwars zadeldak

Voorstraat 109
Noordwijk
Breed gepleisterd huis onder dwars zadeldak. Eenvoudige omlijsting en deur met bovenlicht; vensters met roedenverdeling.

Tuinmuur

Voorstraat 109
Noordwijk
In oorsprong mogelijk 19e-eeuwse of oudere tuinmuur, gesitueerd op de erf-afscheiding tussen de tuinen bij de woonhuizen Voorstraat 109 en 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis annex bollenschuur in Noordwijk

Foto's (1)