Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bollenschuur annex werkplaats in Noordwijk

Boerderij

Voorstraat 114
2201JA Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Bollenschuur annex werkplaats

Omschrijving De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte rechthoekig plattegrond en telt één bouwlaag met zolder onder mansardekap. De smalle voorgevel aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in bruine baksteen. De bijzondere in- en uitzwenkende geveltop in helrode baksteen heeft dezelfde horizontale sierbanden van gele baksteen als de voorgevel van het woonhuis. Op de begane grond een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. In de geveltop een dubbele zesruits droogdeur. Zuidgevel met dezelfde droogdeuren en deurpartij. In het gedeelte van de werkplaats een opgeklampte deur en venster. Inwendig zijn op de zolder droogstellingen bewaard gebleven. Waardering Het in 1927 tot bollenschuur verbouwde koetshuis uit omstreeks 1880 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere in- en uitzwenkende topgevel en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Inwendig zijn op zolder de droogstellingen bewaard gebleven. Tevens heeft het pand ensemblewaarde wegens de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex Van Eeden en de bijzondere situering in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bollenschuur annex werkplaats in Noordwijk

Woonhuis annex bollenschuur

Voorstraat 116
Noordwijk
Omschrijving Het omstreeks 1850-80 gebouwde WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR van het complex Van Eeden heeft een langgerekte rechthoekige platte..

bollenschuur

Voorstraat 118
Noordwijk
Omschrijving Omstreeks 1850-80 tot stand gekomen eenlaags BOLLENSCHUUR met zolder onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. In de geve..

Huis met mogelijk later verhoging

Voorstraat 111
Noordwijk
Huis op L-vormige plattegrond met een beganegrond waarboven een lage verdieping, mogelijk een latere verhoging, oorspronkelijk waarschijnlij..

Breed gepleisterd huis onder dwars zadeldak

Voorstraat 109
Noordwijk
Breed gepleisterd huis onder dwars zadeldak. Eenvoudige omlijsting en deur met bovenlicht; vensters met roedenverdeling.

Tuinmuur

Voorstraat 109
Noordwijk
In oorsprong mogelijk 19e-eeuwse of oudere tuinmuur, gesitueerd op de erf-afscheiding tussen de tuinen bij de woonhuizen Voorstraat 109 en 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bollenschuur annex werkplaats in Noordwijk

Foto's (1)