Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Noordwijk

Kerkelijk Gebouw

van Limburg Stirumstraat 24
2201JP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926 (gevelsteen)


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE van de St. Jeroen telt twee bouwlagen onder een overstekend, afgeknot schilddak en zadeldak met leien en hoge gemetselde schoorstenen. Aan de achterzijde een samengestelde kap van deels twee, deels éénlaagse uitgebouwde zaal onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen. Eenvoudige gootlijst op klossen. Rechthoekige H-vensters met zesruits bovenlichten onder zandstenen lateien. De symmetrische voorgevel (oost) telt vijf vensterassen met een centrale entreepartij. De dubbele (vernieuwde) deur heeft een vierruits bovenlicht. In het dakschild drie kleine dakkapellen. De zuidgevel telt eveneens vijf vensterassen met in de tweede as van links een deur met bovenlicht in portiek. In het dakschild drie kleine dakkapellen. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de historisch-functionele en stilistische samenhang met de St. Jeroenskerk en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Tevens heeft de pastorie ensemblewaarde als onderdeel van het complex en als visuele afsluiting van het Lindenplein binnen het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511987
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Noordwijk

Sint-Jeroenskerk

van Limburg Stirumstraat 26
Noordwijk
Omschrijving Monumentale driebeukige HALLENKERK met vijfzijdige koorsluiting onder een samengesteld schild-zadeldak met leien in Rijndekkin..

Dubbele woning

Lindenplein 3
Noordwijk
Dubbele woning onder flauw zadeldak met rechte gootlijst, midden XIX.

Lindenhof

Lindenplein 1
Noordwijk
Acht vensters breed huis, oorspronkelijk onder dwars dubbel zadeldak. Drie dakkapellen. Rijke deuromlijsting met gebogen kalf en bovenlicht ..

Hoog huis onder dwars schilddak

Voorstraat 52A
Noordwijk
Hoog huis onder dwars schilddak. Gepleisterde gevel met over beide verdiepingen doorlopende raamdammen. Onderbouw ernstig verminkt door wink..

Drie hardstenen pompen

Voorstraat 54
Noordwijk
Drie hardstenen pompen, een bij de kerk en twee op het Lindenplein. Op rechthoekig voetstuk en dito schacht, bekroond door een dekstuk, XVII..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Noordwijk

Foto's (1)