Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Otto Johannes Schreuders in Noordwijk

Graf Begraafplaats

Oude Zeeweg 32
2202CG Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Grafmonument van Otto Johannes Schreuders

Inleiding Neo-Gotisch GRAFMONUMENT van Otto Johannes Schreuders uit 1886. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwer E.A.F. Bourgonion naar een ontwerp van de architect A. Mialaret uit Den Haag. Schreuders was van 1861 tot 1883 directeur van het instituut voor middelbaar onderwijs te Noordwijk. Omschrijving Het geheel in zandsteen uitgevoerde grafmonument bestaat uit een sarcofaag en een grafsteen, gedecoreerd met neogotische ornamenten. Op de voorzijde van de steen een (thans verweerde) reliëftekst. Aan weerszijden van de tekst getordeerde zuiltjes en florale ornamenten en familiewapens in reliëf. Op de zijkant van de steen een plaatje met de oorspronkelijke tekst: "Aan Otto Johannes Schreuders, geboren te Voorburg 8 augustus 1823, overleden te Zoeterwoude 22 januari 1886, zijne dankbare vrienden". Waardering Het uit 1886 daterende grafmonument van O.J. Schreurders is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van neogotische vormgeving en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het grafmonument heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het begraafplaatscomplex te Noordwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511985
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van Otto Johannes Schreuders in Noordwijk

Algemene begraafplaats van Noordwijk

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding De algemene begraafplaats van Noordwijk is in 1829 aangelegd door aannemer Timotheus van Paddenburg uit Warmond naar een ontwerp ..

Muur

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Uit 1931 daterende MUUR rond de Algemene begraafplaats van Noordwijk. Mogelijk is daarbij gebruik gemaakt van bestaand muurwerk. ..

Baarhuisje

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding BAARHUISJE uit 1931, gebouwd bij de uitbreiding van de algemene begraafplaats te Noordwijk. Omschrijving Baarhuisje van één b..

Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT, in 1829 opgericht door de families Van Limburg Stirum, Von Wulcknitz en Van Borselen. Hier is o..

Watertoren

van Hardenbroekweg 18
Noordwijk
Inleiding De forse WATERTOREN in Art Déco stijl is in 1917 ontworpen door de Amsterdamse architect F.A. Warners. Op de ontwerptekening van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van Otto Johannes Schreuders in Noordwijk

Foto's (1)