Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum in Noordwijk

Graf Begraafplaats

Oude Zeeweg 32
2202CG Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1829


Beschrijving van Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum

Inleiding Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT, in 1829 opgericht door de families Van Limburg Stirum, Von Wulcknitz en Van Borselen. Hier is onder meer Leopold, Graaf van Limburg Stirum, in 1840 bijgezet. Omdat het monument een centrale plaats inneemt op het oudste gedeelte van de begraafplaats is het zeer wel mogelijk dat de architect S. van der Paauw hiervoor het ontwerp leverde. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een grafkelder, afgedekt door een zware hardstenen grafzerk met in reliëf drie familiewapens, en een natuurstenen sarcofaag. Het monument bevindt zich binnen een afrastering van natuurstenen paaltjes met smeedijzeren ketting. De hardstenen sarcofaag staat op een basement en is op de hoeken voorzien van granieten/zandstenen zuiltjes. Het monument wordt bekroond door een zandstenen vaas. Op marmeren platen aan vier zijden staan de volgende teksten: zuid: `Grafmonument van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, lid van het driemanschap, Ao 1813.' west en oost: `Geboren 12 maart Anno 1758.' `Overleden 25 juni 1840.'noord: `Zijne kleinkinderen Graaf van Limburg Stirum van Warmond. F.A.G. Graaf van Limburg Stirum van Noordwijk Anno 1885. Waardering Het uit 1829 daterende grafmonument is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gedenkteken van Leopold, Graaf van Limburg Stirum, een belangrijk staatsman in de Vaderlandse Geschiedenis, alsook Neoclassicistische vormgeving en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Tevens heeft het grafmonument ensemblewaarde vanwege de centrale situering op de begraafplaats en de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het begraafplaatscomplex van Noordwijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum in Noordwijk

Algemene begraafplaats van Noordwijk

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding De algemene begraafplaats van Noordwijk is in 1829 aangelegd door aannemer Timotheus van Paddenburg uit Warmond naar een ontwerp ..

Muur

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Uit 1931 daterende MUUR rond de Algemene begraafplaats van Noordwijk. Mogelijk is daarbij gebruik gemaakt van bestaand muurwerk. ..

Baarhuisje

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding BAARHUISJE uit 1931, gebouwd bij de uitbreiding van de algemene begraafplaats te Noordwijk. Omschrijving Baarhuisje van één b..

Grafmonument van Otto Johannes Schreuders

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Neo-Gotisch GRAFMONUMENT van Otto Johannes Schreuders uit 1886. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwer E.A.F. Bourgoni..

Watertoren

van Hardenbroekweg 18
Noordwijk
Inleiding De forse WATERTOREN in Art Déco stijl is in 1917 ontworpen door de Amsterdamse architect F.A. Warners. Op de ontwerptekening van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum in Noordwijk

Foto's (2)