Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats van Noordwijk in Noordwijk

Graf Begraafplaats

Oude Zeeweg 32
2202CG Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1829
Architect: Salomon van der Paauw


Beschrijving van Algemene begraafplaats van Noordwijk

Inleiding De algemene begraafplaats van Noordwijk is in 1829 aangelegd door aannemer Timotheus van Paddenburg uit Warmond naar een ontwerp van Salomon van der Paauw, stadsarchitect van Leiden. In 1931 werd de begraafplaats aan de noord- en westzijde uitgebreid met terrassen in de duinen. Omschrijving Het oudste gedeelte van de begraafplaats bestaat uit een ommuurd nagenoeg vierkant terrein met één rechte hoofdas (noord-zuid). In de duinen aan de noord- en westzijde gemetselde terrassen Vanaf het toegangshek loopt in noordelijke richting een door bomen geflankeerd grindpad met een dwarsas in westelijke richting. De paden geven toegang tot de trappen die de terrassen ontsluiten. Het muurwerk en de trappen van de terrassen zijn uitgevoerd in rode baksteen, de optredes zijn afgedekt met vierkante rode tegels. In het midden van de westelijke terrassen een halfronde gemetselde trap. Waardering De eenvoudige vroeg negentiende-eeuwse aanleg van de Noordwijkse begraafplaats is, in combinatie met de specifieke terrassen uit 1931, van algemeen belang wegens cultuur- en (tuin)architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzaamheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511981
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats van Noordwijk in Noordwijk

Muur

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Uit 1931 daterende MUUR rond de Algemene begraafplaats van Noordwijk. Mogelijk is daarbij gebruik gemaakt van bestaand muurwerk. ..

Baarhuisje

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding BAARHUISJE uit 1931, gebouwd bij de uitbreiding van de algemene begraafplaats te Noordwijk. Omschrijving Baarhuisje van één b..

Grafmonument opgericht door opgericht door de families Van Limburg Stirum

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Neo-Classicistisch GRAFMONUMENT, in 1829 opgericht door de families Van Limburg Stirum, Von Wulcknitz en Van Borselen. Hier is o..

Grafmonument van Otto Johannes Schreuders

Oude Zeeweg 32
Noordwijk
Inleiding Neo-Gotisch GRAFMONUMENT van Otto Johannes Schreuders uit 1886. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwer E.A.F. Bourgoni..

Watertoren

van Hardenbroekweg 18
Noordwijk
Inleiding De forse WATERTOREN in Art Déco stijl is in 1917 ontworpen door de Amsterdamse architect F.A. Warners. Op de ontwerptekening van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats van Noordwijk in Noordwijk

Foto's (1)