Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Springstoffenfabriek: magazijn in Amstelveen

Nijverheid Industrie

De Oude Molen 4
1184VW Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1925
Architect: Rigter en Van Bronkhorst


Beschrijving van Springstoffenfabriek: magazijn

Omschrijving onderdeel 8: MAGAZIJN (De Oude Molen 4). Inleiding Dit MAGAZIJN werd gebouwd in 1925 onder toezicht van opzichter G. Rigter. Het object is gelegen op het voorterrein ten zuiden van een aantal andere magazijnen. Het is gericht op de weg die het terrein als een middenas in de lengterichting door midden snijdt. Van oudsher liep hier een smalspoor overheen. Aan het eind van de twintigste eeuw werd het pand in het kader van de herbestemming verbouwd tot showroom met kantoorruimte. Omschrijving Het magazijn, bestaande uit één bouwlaag en een kap, is op langgerekte, rechthoekige plattegrond gebouwd. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen in kruisverband. Het bouwdeel wordt bekroond door een met gesmoorde kruispannen bedekt zadeldak waarvan de nok oost-west is georiënteerd. De voorgevel bevindt zich aan de noordzijde en wordt ingedeeld door drie deuren die over hangrails opengeschoven kunnen worden. De middendeur is van dubbele breedte. De gevelopeningen zijn voorzien van betonnen vooruitstekende plateautjes, die fungeerden als perronnetje ten behoeve van in- en uitladen van goederen. Boven elke deur bevindt zich een kapelhuis met hijsbalk en -luik. In de voorgevel zijn verder vier liggende vensters aangebracht. De achtergevel van het magazijn bezit een deur en een negental liggende vensters. De kopgevels zijn afgezet met een klimmend baksteenfries en een houten daklijst. Ze worden elk ingedeeld door een deur en vensters van verschillend formaat. Waardering Het object is van algemeen belang: - uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als magazijn bij de springstoffenfabriek; - als historisch functioneel onderdeel van het complex; - door de functionele relatie met de overige objecten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511973
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Springstoffenfabriek: magazijn in Amstelveen

Springstoffenfabriek: laboratorium

De Oude Molen 1
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 1: LABORATORIUM (De Oude Molen 1). Inleiding Het LABORATORIUM, gesitueerd op het voorterrein, is gebouwd tegen de ..

Springstoffenfabriek: watertoren

De Oude Molen 1
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 2: WATERTOREN (De Oude Molen 1). Inleiding De WATERTOREN werd gebouwd in 1895 naar het ontwerp van J.F. Klinkhamer..

Springstoffenfabriek: koestal en wagenschuur

De Oude Molen 5
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 9: KOESTAL en WAGENSCHUUR (De Oude Molen 5). Inleiding De KOESTAL en WAGENSCHUUR liggen in het verlengde van de zu..

Springstoffenfabriek: kapberg

De Oude Molen 5
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 10: KAPBERG (De Oude Molen 5). De KAPBERG bevindt zich ten zuiden van de koestal en wagenschuur. Het object is geleg..

Springstoffenfabriek: werkplaats annex timmerfabriek

De Oude Molen 1a
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 3: WERKPLAATS annex TIMMERWINKEL (De Oude Molen 1a). Inleiding De WERKPLAATS annex TIMMERWINKEL is gebouwd in 1913..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)