Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallenhuisboerderij met langsdeel en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak in Emmen

Boerderij

Rietlandenstraat 26
7825TS Emmen
Drenthe

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Hallenhuisboerderij met langsdeel en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak

Omschrijving BOERDERIJ van het hallenhuis type uit 1863 met langsdeel en achterbaander, opgetrokken uit bruinrode baksteen op plint en gedekt door een aan beide zijden afgewolfd rieten schilddak met twee nokschoorstenen; verbreding van de koestal onder blauwe pannen; geschulpte windveren. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld door een dubbele paneeldeur met bovenlicht waarin gietijzeren levensboom; aan weerszijden twee zesruitsramen; drie tweeruits zolderramen. In de linkerzijgevel (oost) vier zesruitsramen, waarvan de linker boven het kleine drieruits kelderraam iets korter. In de rechterzijgevel (west) vier zesruitsramen en een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht. Alle ramen en deuren lichtgetoogd en voorzien van 11/2 steens hanenkammen. Aan weerszijden van de voordeur een gedenksteentje met respectievelijk het opschrift: H. Sikken en T. Horring 1863. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond (centrale middengang met aan westzijde de woonvertrekken en de keuken en aan oostzijde de slaapvertrekken) en de kleurig betegelde schoorsteenmantels in Art Deco stijl. STALGEDEELTE. In het aan beide zijden uitspringende stalgedeelte een opgeklampte deur met tweeruitsbovenlicht en tweeruitsvenster in de linkervoorgevel en vier halfronde stalvensters met vorktracering in de linkerzijgevel; in de (jongere) rechtervoorgevel een lichtgetoogd zesruitsraam (deur en stalraam niet-oorspronkelijk) en vijf lichtgetoogde gietijzeren stalvensters tussen even uitgemetselde steunbeertjes in de (jongere) rechterzijgevel; in de achtergevel van links naar rechts twee staldeuren, lichtgetoogde dubbele inrijdeuren met mendeur en vierruits bovenlicht, staldeur met tweeruits bovenlicht, rechtgesloten dubbele inrijdeuren met mendeur en staldeur; drie tweeruits zolderramen. Geschulpte windveren; ijzeren muurankers (schieters.) In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de nagenoeg oorspronkelijke indeling (deel met lemen vloer, potstal, koestal met grup, paardenstal met houten schot, kalverruimte, karnhok en diepe aardappelkelder); voorts het dekbalkgebint met pen en gat verbinding, de bevloerde ruimte boven het woongedeelte, de houten scheidingswanden en de koperen pomp. Waardering Boerderij van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de Ambachtelijk-traditionele bouwtrant; - wegens de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond van woon- en stalgedeelte; - wegens de waardevolle interieuronderdelen; - wegens de vrij hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid; - als hoofdgebouw van een traditioneel Drents boerderijcomplex; - wegens de sterke visuele relatie met de andere complexonderdelen; - wegens de markante ligging aan het Oranjekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511961
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallenhuisboerderij met langsdeel en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak in Emmen

Schuur opgetrokken uit verticale houten delen

Rietlandenstraat 26
Emmen
Omschrijving SCHUUR, gelegen direct achter de boerderij. Jongere schuur (vermoedelijk jaren 1920-1930), opgetrokken uit verticale houten d..

Boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide

Rietlandenstraat 26
Emmen
BOERENERF. Oorspronkelijk en traditioneel ingericht eind-19de- vroeg-20ste-eeuws boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide. Aan weg..

Boerderij onder hoog rieten wolfsdak met houten wagenschuur onder rieten schilddak

Halvemaanweg 3
Emmen
BOERDERIJ uit het midden van de 19e eeuw. Hoog met riet gedekt wolfdak. Woongedeelte met 6-ruitsschuiframen. Deel met getoogde inrijpoort. H..

Waterput

Rietlandenstraat 10
Emmen
Op het achtererf van Rietlandenstraat 10 gelegen middeleeuwse waterput, daterend uit de 11e-13e eeuw. Bij graafwerkzaamheden in het zicht g..

Zeldenrust

Oranjekanaal NZ 7
Emmen
Molen. Achtkante stellingmolen "Zeldenrust" 1857.

Kaart & Routeplanner