Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Harderwijk

Molen

Havendijk 7
3846AC Harderwijk
Gelderland

Bouwjaar: 1998 (herbouw) delen teruggaand tot 1779


Beschrijving van De Hoop

Inleiding De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Hoop' is in 1996-1997 in opdracht van de Harderwijkse Molenstichting gebouwd en ingericht als korenmolen. Bij de bouw van deze molen werden het onderachtkant en het bovenachtkant gebruikt van een te Oldenzaal afgebroken korenmolen. Deze molen stond aldaar van 1913 tot 1993. Van 1779 tot 1913 stond deze molen te Weesp, laatstelijk als korenmolen 'Het Anker'. De molen staat hier in Harderwijk op een opvallende plaats aan de Vissershaven. Omschrijving Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetselde bakstenen achtkante voet op een kelder, een houten onderachtkant, een houten bovenachtkant met stelling en een houten kap. De uit zes bouwlagen bestaande molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met potdekselwerk van houten delen en daarboven, inclusief de kap, bedekt met riet. De kap kruit op een Engels kruiwerk. De molen is ingericht als maalvaardige korenmolen. Hij is voorzien van een gietijzeren bovenas en stalen roeden die zijn voorzien van fokwieken. Waardering De molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden betreffende de indrukwekkende rompconstructie als herkenbare en representatieve relicten van Noord-Hollandse molenhoutbouw uit de tweede helft van de 18e eeuw die in het begin van de 20e eeuw secundair gefunctioneerd hebben in Oldenzaal; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan de Vissershaven; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege de zeldzaamheid van het houten onderachtkant en bovenachtkant met een zeer forse afmeting en hooggelegen tussentafelement. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
De Hoop (2008)
De Hoop (2008)
Basisgegevens
Plaats Harderwijk
Bouwjaar 1998
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen op gemetselde stelling
Vlucht 26,3 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis; bezoekersmolen
Monumentnummer  511958
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Hoop (2007)
De Hoop (2007)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De windkorenmolen De Hoop staat aan de Havendijk 2 in Harderwijk. De stellingmolen is gebouwd als vervanging van een eerdere molen uit 1911 aan de Strandboulevard, die in 1969 uitbrandde. Hoewel het plan voor herbouw op een andere locatie al snel kwam, heeft herbouw door diverse omstandigheden lang geduurd. Voor de nieuwe molen De Hoop is gebruikgemaakt van de romp van de Molen van Reerink te Oldenzaal. Deze is in 1993 door de Harderwijker Molenstichting aangekocht. De molen is herbouwd door de firma Vaags uit Aalten. In 1998 werd De Hoop in bedrijf gesteld en in 1999 werd hij voor het publiek geopend.

Op zaterdagen van 9:00 - 17:00 en wanneer de molen draait is deze te bezoeken.

De houten achtkant stamt uit 1779. Toen werd de in 1693 in Weesp gebouwde molen na brand herbouwd. In 1913 werd de molen gesloopt en vervolgens in Oldenzaal weer opgebouwd ter vervanging van de Bisschopsmolen, een standerdmolen. Begin september 1993 werd het houten achtkant overgebracht naar Harderwijk en in 1995 werd met de opbouw van de molen aan de Vissershaven begonnen. Bij de invaart herinneren de drie gevelstenen aan dit verleden.

De Hoop heeft drie koppels maalstenen, waarvan één koppel elektrisch wordt aangedreven. Er is een koppel met 17der (150 cm doorsnede) blauwe stenen en een koppel 17der kunststenen. Het elektrisch aangedreven maalkoppel heeft ook 17der kunststenen.

De gietijzeren bovenas is in 1997 gegoten door de Gieterij Hardinxveld en heeft het nummer 77.

Het gevlucht heeft fokwieken met remkleppen. De gelaste, 26,30 m lange roeden zijn in 1997 gemaakt door de fabr. Buurma/Naaijer en hebben de nummers 343 voor de binnenroede en 342 voor de buitenroede. De molen wordt gevangen (geremd) met een Vlaamse blokvang, die wordt bediend met een wipstok. De vang bestaat uit vijf vangstukken. In de ezel zit voor het scharnieren van de vangbalk een schuif, waardoor een traploze afstelling van de vangbalk mogelijk is.

De kap heeft een Engels kruiwerk, dat wordt bediend met een kruirad met rondgaande kruiketting.

Het maalgoed wordt geluid (opgehesen) met een sleep luiwerk. De luitafel drijft ook andere werktuigen aan met behulp van aandrijfriemen.

De lange spruit ligt achter het bovenwiel. Het oude bovenwiel, dat nu op de maalzolder staat, is vervangen door een nieuw bovenwiel.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 6,18.
  • Het bovenwiel heeft 59 kammen en de bonkelaar heeft 27 kammen. De koningsspil draait hierdoor 2,185 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 14,7 cm.
  • Het spoorwiel heeft 99 kammen en de steenrondsels 35 staven. De steenrondsels draaien hierdoor 2,83 keer sneller dan de koningsspil en 6,18 keer sneller dan de bovenas. De steek is 10,5 cm.

Het object heeft de status rijksmonument.

Externe link

Fotogalerij



Monumenten in de buurt van De Hoop in Harderwijk

Huis met verdieping en half zadeldak

Grote Marktstraat 49
Harderwijk
Vervallen huis met verdieping en half zadeldak, dat links wordt afgesloten door een puntgevel. In de voorgevel jaartalankers: 1636. Onder de..

Hoekpand met bakstenen tuitgevel onder rollaag

Vischmarkt 57
Harderwijk
Hoekpand met bakstenen tuitgevel onder rollaag en met hoekvoluten en gebeeldhouwd, segmentvormig fronton, waarin het jaartal 1768. Stoep met..

Stadstimmerhuis

Vischmarkt 57A
Harderwijk
Stadstimmerhuis. In oorsprong gotisch gebouw met witgepleisterde gevels onder een hoog, afgewolfd zadeldak. Boven de toegangsdeur in de late..

Patriciershuis op L-vormige plattegrond

Vischmarkt 55
Harderwijk
Patriciershuis (XVIIId) op L-vormige plattegrond. De eenvoudige lijstgevels hebben geblokte bakstenen hoekdammen, getoogde vensters, waarin ..

Laat-gotisch dwarshuis onder hoog zadeldak

Grote Marktstraat 4
Harderwijk
Laat-gotisch dwarshuis onder hoog zadeldak. De voorgevel wordt geleed door van de grond opgaande nissen, waarbinnen de vensters zijn geplaat..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoop in Harderwijk

Foto's (2)