Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Zuid" in Muiderberg

Militair Object

De Goog 3
1399PJ Muiderberg (gemeente Muiden)
Noord Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Zuid"

Inleiding MITRAILLEURKAZEMAT "Hakkelaarsbrug Zuid", behorend tot het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden (zie complexomschrijving 511944), gebouwd in 1931 naar gestandaardiseerd ontwerp uit 1928 uit de 'Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen (V.I.S.) no. 77'. Omschrijving Mitrailleurkazemat, opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde een wanddikte van 2.30 m. De bovendekking bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De ingang bevindt zich links in de oostelijke wand. De ingang wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte - waarin een periscooptoestel was opgesteld - en de mitrailleurkazematruimte met schietgat in de westelijke wand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. Waardering - de mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Zuid" is van algemeen belang als onderdeel van het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden. Tevens is de mitrailleurkazemat van algemeen belang uit wegens architectuur- en militairhistorische waarde als gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een gestandaardiseerd type mitrailleurkazemat naar type V.I.S. en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonsconstructies in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511946
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Zuid" in Muiderberg

betonnen werken muiden-muiderberg

betonnen werken muiden-muiderberg
muiderberg (Gemeente gooise meren)
Cluster2. Tankversperring met TetraĆ«ders. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding TETRAƋDERS EN RESTANT VAN TANKVERSPERRING ter afsluiting ..

De Onrust

Boezemkade 1
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Achtkante poldermolen, kap en achtkant met riet gedekt.

Lage boerderij-achtige hofstede, oude roedenverdeling

Zuidpolderweg 8
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Lage boerderij-achtige hofstede, oude roedenverdeling, vensters 18e eeuw.

schuilplaats

betonnen werken muiden-muiderberg
muiderberg (Gemeente gooise meren)
Cluster 2. Groepsschuilplaatsen type P. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P als 20ste-eeuwse, in serie gebouw..

Boerderij 18e-eeuws langhuistype met verhoogd woongedeelte terzijde opkamer

Googweg 10
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Boerderij 18e eeuws langhuistype met vehoogd woongedeelte terzijde opkamer.

Kaart & Routeplanner