Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord" in Muiderberg

Militair Object

bij Hakkelaarsbrug
1398ZG Muiderberg (gemeente Muiden)
Noord Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord"

Inleiding MITRAILLEURKAZEMAT "Hakkelaarsbrug Noord", behorend tot het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden (zie complexomschrijving 511944), gebouwd in 1931 naar gestandaardiseerd ontwerp uit 1928 uit de 'Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen (V.I.S.) no. 77'. Omschrijving Mitrailleurkazemat, opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde een wanddikte van 2.30 m. De bovendekking bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De ingang bevindt zich links in de noordoostelijke wand. De ingang wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte - waarin een periscooptoestel was opgesteld - en de mitrailleurkazematruimte met schietgat in de zuidwestelijke wand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. Waardering - de mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord" is van algemeen belang als onderdeel van het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden. Tevens is de mitrailleurkazemat van algemeen belang wegens architectuur- en militairhistorische waarde als gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een gestandaardiseerd type mitrailleurkazemat naar type V.I.S. en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonsconstructies in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord" in Muiderberg

kazemat (b10)

betonnen werken muiderberg
muiderberg (Gemeente gooise meren)
Cluster 1. V.I.S.-Kazemat. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding De V.I.S.-KAZEMAT is in beperkte, seriematige vorm als een gewapend betonn..

schuilplaats

betonnen werken muiderberg
muiderberg (Gemeente gooise meren)
Cluster 1. Groepsschuilplaatsen Type P. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GROEPSSCHUILPLAATSEN TYPE P zijn 20ste-eeuwse, in serie gebou..

Boerderij 18e-eeuws langhuistype met verhoogd woongedeelte terzijde opkamer

Googweg 10
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Boerderij 18e eeuws langhuistype met vehoogd woongedeelte terzijde opkamer.

Joodse begraafplaats

Googweg 6
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Isr.Begraafplaats. Door een bakstenen muur met spaarvelden en ezelsrugafdekking omgeven begraafplaats, toegankelijk door een sobere bakstene..

Joodse begraafplaats, aula

Googweg 6
Muiderberg (Gemeente Muiden)
Inleiding BEGRAAFPLAATSAULA, onderdeel van het complex van de Joodse Begraafplaats te Muiderberg, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de joods..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)