Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord" in Muiderberg

bij Hakkelaarsbrug
1398ZG Muiderberg (gemeente Muiden)

Beschrijving van Mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord"

Inleiding MITRAILLEURKAZEMAT "Hakkelaarsbrug Noord", behorend tot het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden (zie complexomschrijving 511944), gebouwd in 1931 naar gestandaardiseerd ontwerp uit 1928 uit de 'Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen (V.I.S.) no. 77'. Omschrijving Mitrailleurkazemat, opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde een wanddikte van 2.30 m. De bovendekking bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De ingang bevindt zich links in de noordoostelijke wand. De ingang wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte - waarin een periscooptoestel was opgesteld - en de mitrailleurkazematruimte met schietgat in de zuidwestelijke wand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. Waardering - de mitrailleurkazemat "Hakkelaarsbrug Noord" is van algemeen belang als onderdeel van het verdedigingswerk "Hakkelaarsbrug" te Muiden. Tevens is de mitrailleurkazemat van algemeen belang wegens architectuur- en militairhistorische waarde als gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een gestandaardiseerd type mitrailleurkazemat naar type V.I.S. en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonsconstructies in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)