Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muiden Oost in Muiden

Militair Object

Zuidpolderweg 4
1398PM Muiden
Noord Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Muiden Oost

Inleiding KANONKAZEMAT "Muiden Oost", behorend tot de batterij te Muiden (zie complexomschrijving 511941), gebouwd in 1931 naar gestandaardiseerd ontwerp uit 1928 uit de 'Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen (V.I.S.) no. 77'. Omschrijving Kanonkazemat, opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde (oost) een wanddikte van 1.80 m. De betondikte van de westwand bedraagt 1.00 m, de overige wanden hebben een dikte van 1.60 m. De bovendekking bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De ingang van de kazemat bevindt zich rechts in de westwand en wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte - waarin een periscooptoestel was opgesteld - en de kanonkazematruimte met schietgat in de oostwand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. Waardering - de kanonkazemat "Muiden Oost" is van algemeen belang als onderdeel van de batterij te Muiden. Tevens is de kanonkazemat van algemeen belang wegens architectuur- en militairhistorische waarde als zeldzaam geworden voorbeeld van een gestandaardiseerd type kanonkazemat naar type V.I.S. en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonsconstructies in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511943
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muiden Oost in Muiden

noordpoldergemaal

noordpolderkade 1
muiden (Gemeente gooise meren)
Cluster 2. Gemaal met rest duiker en inlaat. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GEMAAL MET REST DUIKER EN INLAAT als uit het einde van de..

Courtine VII-VIII met ravelijn en Muizenfort (gebouw C)

Courtine VII-VIII
Muiden
5. COURTINE VII-VIII MET RAVELIJN, WACHTHUIS, KANONKAZEMATTEN EN SCHUILPLAATS Vrijwel geheel afgegraven courtine met: - gedeeltelijk nog d..

Bastion VIII met munitiemagazijn E

Bastion VIII
Muiden
6. BASTION VIII MET MUNITIEMAGAZIJN Onregelmatig gevormd hol bastion met: - achter de rechterface een bomvrij magazijn (gebouw E) uit 1876..

Courtine VIII-IX met schuilplaats

Courtine VIII-IX
Muiden
7. COURTINE VIII-IX MET SCHUILPLAATS Courtine met: - nabij het midden een gewapend betonnen groepsschuilplaats; - voorgelegen gracht ter ..

Bastion VII met bomvrije kazerne D

Bastion VII
Muiden
4. BASTION VII MET BOMVRIJE KAZERNE Onregelmatig gevormd hol bastion, waarvan nog slechts de linkerflank en -face aanwezig zijn met: - op ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muiden Oost in Muiden