Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muiden West in Muiden

Militair Object

Weesperbinnenweg 7
1398PC Muiden
Noord Holland

Bouwjaar: 1931


Beschrijving van Muiden West

Inleiding MITRAILLEURKAZEMAT "Muiden West", behorend tot de batterij te Muiden (zie complexomschrijving 511941), gebouwd in 1931 naar gestandaardiseerd ontwerp uit 1928 uit de 'Voorschriften tot het Inrichten van Stellingen (V.I.S.) no. 77'. Omschrijving Mitrailleurkazemat, opgetrokken uit gewapend beton met aan de schietgatzijde (oost) een wanddikte van 1.80 m. De betondikte van de westwand bedraagt 1.00 m, de overige wanden hebben een dikte van 1.60 m. De bovendekking bedraagt 1.50 m gewapend beton plus aarde. De ingang van de kazemat bevindt zich rechts in de westwand en wordt gedekt door middel van een geweerschietgat vanuit de afwachtingsruimte voor de manschappen. De gangruimte staat haaks op de ingang en geeft toegang tot de afwachtingsruimte - waarin een periscooptoestel was opgesteld - en de mitrailleurkazematruimte met schietgat in de oostwand. De trechtervormige binnenwand van het schietgat is versterkt met een vertanding van spoorstaafgedeelten. Waardering - de mitrailleurkazemat "Muiden West" is van algemeen belang als onderdeel van de batterij te Muiden. Tevens is de kanonkazemat van algemeen belang wegens architectuur- en militairhistorische waarde als zeldzaam geworden voorbeeld van een gestandaardiseerd type kanonkazemat naar type V.I.S. en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonsconstructies in de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511942
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muiden West in Muiden

Hoeve 'Veelust'

Lange Muiderweg 30
Weesp
Hoeve "Veelust". Boerderij uit de 17e eeuw met dwars voor de stal gebouwd onderkelderd woonhuis onder schilddak, dat aan de linkerzijde aans..

Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H

Courtine IX-X
Muiden
9. COURTINE IX-X MET RAVELIJN, SCHUTSLUIS, BEER EN WACHTHUIS Gedeeltelijk afgegraven courtine met: - voor het midden gelegen ravelijn; op ..

Bastion X

Bastion X
Muiden
10. BASTION X Onregelmatig gevormd hol bastion met: - voor de rechterface een gracht ter breedte van plm 50 m; - voor de linkerface open ..

Bastion IX met remise F

Bastion IX
Muiden
8. BASTION IX MET REMISE Onregelmatig gevormd hol bastion met: - in de linkerface nabij de saillant een dubbele bomvrije remise (gebouw F)..

Courtine X-XI met ravelijn, sluis en beer

Courtine X-XI
Muiden
11. COURTINE X-XI MET RAVELIJN, SLUIS EN BEER Gedeeltelijk afgegraven courtine met: - links voor de courtine een (afgevlakt) ravelijn; aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muiden West in Muiden