Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smederij in Weerselo

Nijverheid Industrie

Vicarieweg 5
7595LS Weerselo (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Smederij

Inleiding De traditioneel vormgegeven SMEDERIJ staat op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgezicht. Omschrijving Pand van één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het zadeldak met makelaars en hangstijlen boven de eindgevels is met grijze en rode muldenpannen gedekt. De westgevel is voorzien van twee entrees; een deur met bovenlicht en een dubbele deur met een door diagonale roeden verdeeld bovenlicht. Verder zijn in deze gevel drie zesruitsvensters geplaatst. De muuropeningen in deze gevel bevinden zich onder een segmentboog met sluitsteen. De zuidzijde van de smederij heeft twee achtruits rondboogvensters waarvan het bovenste deel een radiale roedenverdeling heeft. Op de verdieping bevindt zich een vierruits venster. Aan de oostzijde zijn twee rondboog vensters geplaatst die identiek zijn aan die van de zuidzijde van het pand. Tussen deze vensters bevindt zich een deur met bovenlicht. In het rechter geveldeel een tweede deur zonder bovenlicht. De inventaris is nog compleet: er zijn twee gemetselde vuurplaatsen, een wals, een knipmachine en gereedschappen. Bij de smederij staat een pomp met een zandstenen put en een steen voor het buigen van wielbeslag. Waardering De smederij met bijbehorende inventaris-onderdelen is van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - als een gaaf voorbeeld van een nog ingerichte smederij - als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Het Stift - vanwege de zeldzaamheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511935
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smederij in Weerselo

Hervormde pastorie

het Stift 4
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Hervormde PASTORIE gelegen tegenover de kerk op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgez..

Interessant vakwerkschurencomplex met houten topgevels.

Vicarieweg 3
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Interessant vakwerkschurencomplex met houten topgevels.

Postkantoor. Sober verdiepingloos pand, aan het Stift gelegen

het Stift 6
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Postkantoor. Sober verdiepingloos pand, aan het Stift gelegen.

Hervormde Kerk op het Stift

het Stift 11
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk op het Stift. Overblijfsel van een midden 12e eeuw gestichte Benedictijner abdij, later stift van wereldlijke kanonikessen. E..

Waterput met Bentheimerstenen rand en haalboom, in het midden van het Stift

het Stift 11
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Waterput met Bentheimerstenen rand en haalboom, in het midden van het Stift.

Kaart & Routeplanner