Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Weerselo

Woonhuis

het Stift 4
7595LE Weerselo (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1921 1921 ca. 1921


Beschrijving van Hervormde pastorie

Inleiding Hervormde PASTORIE gelegen tegenover de kerk op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgezicht. De pastorie is rond 1921 in cottage-stijl gebouwd ter vervanging van de oude die in 1925 werd afgebroken. Omschrijving Pand van één bouwlaag opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt tentdak met dakkapellen. De entree bevindt zich in de middenrisaliet van de zuidgevel en bestaat uit een dubbele achtruits deur onder een luifel en een dubbel tweeruits bovenlicht. Het uitspringende geveldeel heeft een verdieping met een dubbel vierruits venster, en is gedekt met een zadeldak. Aan weerszijden van de risaliet zijn dubbele zesruits vensters met luiken geplaatst. De oostelijke zijgevel heeft twee dubbele zesruits vensters met luiken en twee dakkapellen met dubbele vierruits vensters. De westelijke zijgevel heeft eveneens twee dubbele zesruits vensters met luiken maar daarnaast twee kleine tweeruits vensters. Verder zijn aan deze gevelzijde twee dakapellen met dubbele vierruits vensters geplaatst. De achterzijde van de pastorie (N) is voorzien van terrasdeuren en een dakkapel met een vierruits venster. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als onderdeel van het kerkelijke complex in het Stift - vanwege de uitwendige gaafheid van het pand - als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van het Stift (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511934
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Weerselo

Postkantoor. Sober verdiepingloos pand, aan het Stift gelegen

het Stift 6
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Postkantoor. Sober verdiepingloos pand, aan het Stift gelegen.

Waterput met Bentheimerstenen rand en haalboom, in het midden van het Stift

het Stift 11
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Waterput met Bentheimerstenen rand en haalboom, in het midden van het Stift.

Hervormde Kerk op het Stift

het Stift 11
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk op het Stift. Overblijfsel van een midden 12e eeuw gestichte Benedictijner abdij, later stift van wereldlijke kanonikessen. E..

Smederij

Vicarieweg 5
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Inleiding De traditioneel vormgegeven SMEDERIJ staat op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgezic..

Het Storkenhuis

het Stift 15
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
V.m.Ned.Herv.Pastorie, bekend als "Het Storkenhuis", rechthoekig gebouw met verdieping. Boven de deur twee wapens gedekt door een gebogen fr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde pastorie in Weerselo

Foto's (1)