Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype in Deurningen

Boerderij

Nieuwe Grensweg 13
7561RX Deurningen (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE onder overstekend afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De overstekende wolfeinden steunen aan de voor- en achtergevel (N en Z) op korbelen. De gevels zijn boven een plint van bruingrijze baksteen opgetrokken in een bruine baksteen. De deur onder bovenlicht in de noordgevel vormt de hoofdentree tot het woonhuisgedeelte van de boerderij. Rechts van deze ingang twee vensters met bovenlicht en luiken met rode zandloper op een witte ondergrond. De buitenste begane grondvensters zonder bovenlicht zijn behangen met dezelfde luiken. Het zoldervenster onder het overstekende wolfeind heeft een roedenverdeling. In de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte vergelijkbare vensters en deuren. De oostgevel van het bedrijfsgedeelte is uitgerust met een deur tussen zijlichten en links daarvan lage mestdeurtjes onder segmentbogen tussen getoogde stalvensters. In de westgevel enkele getoogde stalvensters. In de achtergevel (Z) aan weerszijden van de baander die onder een segmentboog geplaatst is, getoogde stalvensters- en deuren. In de geveltop onder het overstekende wolfeind een hooiluik. Op de nok en in het oostelijke dakschild gemetselde schoorstenen. In de dakschilden drie eenvoudige dakkapellen onder overstekende lessenaardaken. Waardering Boerderij van het hallehuistype van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: - de voor de tijd van ontstaan kenmerkende architectonische vormgeving - de gaafheid van het exterieur - de ensemblewaarde als onderdeel van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511931
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype in Deurningen

Boerderij van het hallehuistype: vijfroedige kapberg met vijfzijdig houten schuurgedeelte onder rietgedekte kap

Nieuwe Grensweg 13
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Vijfroedige KAPBERG met vijfzijdig houten schuurgedeelte onder rietgedekte kap. Waardering Kapberg van algemeen belang va..

Boerderij van het hallehuistype: grote schuur op rechthoekige plattegrond onder (nieuw) afgeknot schilddak waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N ..

Nieuwe Grensweg 13
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Grote SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder (nieuw) afgeknot schilddak waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N en Z) zij..

Huize Oosterhof: Landhuis

Nieuwe Grensweg 2
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Deels onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op L-vormig grondplan onder een overstekend samengesteld schild-zadeldak dat me..

Boswachterswoning in eclectische trant

Leutinkveldweg 30
Enschede
Inleiding BOSWACHTERSWONING uit 1912 in eclectische trant ontworpen door de architect J.W. Janssen uit Hengelo in opdracht van de Hengelose..

Landhuis Zijlstra

Leutinkweg 45
Enschede
'Landhuis Zijlstra'. In 1933 naar ontwerp van Ir J.B. van Loghem (1881-1940) voor de familie Zijlstra ontworpen woonhuis met de algemene ken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het hallehuistype in Deurningen