Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Oosterhof: Landhuis in Deurningen

Kasteel Buitenplaats

Nieuwe Grensweg 2
7561RX Deurningen (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1900-1915


Beschrijving van Huize Oosterhof: Landhuis

Omschrijving Deels onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op L-vormig grondplan onder een overstekend samengesteld schild-zadeldak dat met rode bouletpannen is gedekt. Op de nokken van beide kappen staan grote gemetselde schoorstenen. Het pleisterwerk van de gevels is op de begane grond ingelegd met kiezelstenen en op de verdieping wit geschilderd. Het om de hoek lopende houten balkon aan de zuid- en oostgevel wordt ondersteund door houten kolommen. Boven de oostgevel is het dakschild geknikt en tot boven het balkon verlengd. Het balkon heeft afgesnoten hoeken en een balustrade van gesneden balusters. In de zuidgevel vormt een paneeldeur onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling de hoofdentree tot het huis. Rechts van deze deur twee schuifdeuren met grote glasruiten die evenals de drie balkondeuren op de verdieping zijn voorzien van achtruits bovenlichten. Het dubbele twaalfruits zoldervenster in de geveltop is afgehangen met luiken waarvan de onderste helft is beschilderd met een rode zandloper op een witte ondergrond. Op de begane grond in de westgevel een groot keukenvenster met samengesteld kozijn en op de verdieping twee vensters met twaalfruits bovenlichten. De dakkapel heeft een houten geveltop en een dubbel zesruits venster onder een met rode bouletpannen gedekt zadeldak. In het risaliet aan de noordgevel zijn de dubbele tienruits glasdeuren onder halfronde bovenlichten met radiale roedenverdeling gevat binnen een recht gesloten lijst. De grote (vernieuwde) verdiepingsvensters zijn voorzien van 24-ruits bovenlichten. De balustrade van de loggia op de zolderverdieping heeft gesneden balusters en twee standvinken die het beschot in de geveltop ondersteunen. De meeste vensters en deuren zijn behangen met opgeklampte luiken. Het vrijwel ongewijzigde interieur bevat onder meer houten lambrizeringen en diverse schouwen. Waardering Landhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de bouwstijl met chaletstijlelementen die kenmerkend is voor het werk van Karel Muller in Twente tussen ca. 1900 en 1915 - de gaafheid van het ex- en interieur - de ensemblewaarde als onderdeel van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511930
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Oosterhof: Landhuis in Deurningen

Boerderij van het hallehuistype

Nieuwe Grensweg 13
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE onder overstekend afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De overstekende wolfein..

Boerderij van het hallehuistype: vijfroedige kapberg met vijfzijdig houten schuurgedeelte onder rietgedekte kap

Nieuwe Grensweg 13
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Vijfroedige KAPBERG met vijfzijdig houten schuurgedeelte onder rietgedekte kap. Waardering Kapberg van algemeen belang va..

Boerderij van het hallehuistype: grote schuur op rechthoekige plattegrond onder (nieuw) afgeknot schilddak waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N ..

Nieuwe Grensweg 13
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Grote SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder (nieuw) afgeknot schilddak waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N en Z) zij..

Boswachterswoning in eclectische trant

Leutinkveldweg 30
Enschede
Inleiding BOSWACHTERSWONING uit 1912 in eclectische trant ontworpen door de architect J.W. Janssen uit Hengelo in opdracht van de Hengelose..

Landhuis Zijlstra

Leutinkweg 45
Enschede
'Landhuis Zijlstra'. In 1933 naar ontwerp van Ir J.B. van Loghem (1881-1940) voor de familie Zijlstra ontworpen woonhuis met de algemene ken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Oosterhof: Landhuis in Deurningen