Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: vier marmeren zuilschachten, afkomstig van het altaar van het Sint Janskathedraal in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1620
Architect: Joris Duer


Beschrijving van Heeswijk: vier marmeren zuilschachten, afkomstig van het altaar van het Sint Janskathedraal

ONDERDEEL 24: VIER MARMEREN ZUILSCHACHTEN, AFKOMSTIG VAN HET ALTAAR VAN DE SINT JANSKATHEDRAAL TE 'S-HERTOGENBOSCH: losse, monolithe zuilschachten ten zuiden van het kasteel begin jaren '80 van de 20ste eeuw in het park geplaatst, naar ontwerp van meester-steenhouwer Joris Duer en in 1620 vervaardigd door Hans van Mildert uit Antwerpen als onderdelen van het hoofdaltaar van de Sint Jan; in 1867 afgebroken en in gedeelten verkocht. Waardering: De VIER MARMEREN ZUILSCHACHTEN, AFKOMSTIG VAN HET ALTAAR VAN DE SINT JANSKATHEDRAAL TE 'S-HERTOGENBOSCH vertegenwoordigen algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de gave staat van behoud; - de representativiteit van de zuilschachten voor de historische essentie van kasteel Heeswijk die grotendeels bestaat in de resultaten en relicten van 19de-eeuws collectioneurschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511918
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: vier marmeren zuilschachten, afkomstig van het altaar van het Sint Janskathedraal in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)