Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: brug tussen kasteel en Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1180-1900


Beschrijving van Heeswijk: brug tussen kasteel en Zuid-Willemsvaart

ONDERDEEL 23: BRUG TUSSEN KASTEEL EN ZUID-WILLEMSVAART: moderne houten brug op oude gemetselde bakstenen landhoofden waarop aan beide zijden/oevers vier maal twee identieke natuurstenen elementen symmetrisch en naast elkaar staan opgesteld bestaande uit een veelhoekig object in de vorm van een kasteeltoren (vier stuks) geposteerd op een vierkante sokkel, de schacht geleed met langwerpige schietsleuven, de bekroning in de vorm van kantelen; XIXd. De (vier) hoekpijlers van de brug op geprofileerde sokkel, de schacht voorzien van een afzaatvormige uitkraging, de bekroning in de vorm van een zadeldak waarin een driepasmotief en een driehoekig motief, de nok geaccentueerd door een rondprofiel. Aan de landzijde van deze pijlers een zware smeedijzeren ketting waarvan de laatste schakel met een steen in de grond is verankerd en aan de tegenoverliggende zijde met een smeedijzeren haak aan de pijler bevestigd. De BRUG TUSSEN KASTEEL EN ZUID-WILLEMSVAART bezit algemeen belang omdat sprake is van: - historiciteit; - een karakteristiek ensemble dat zowel architectonisch alsook qua locatie een structureel en functioneel historisch onderdeel van het kasteelterrein vormt; - opvallende materiaalkeuze die in combinatie met het historisch vakmanschap en de goede technische staat in stijlhistorisch opzicht onderscheidend is; - accentuering van een zichtas binnen het ensemble van kasteel en directe omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511917
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: brug tussen kasteel en Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: brug tussen kasteel en Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Foto's (3)