Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: toegangshek aan de zuidelijke oprijlaan tussen het kasteel en de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede kwart 18e eeuw (smeedwerk)


Beschrijving van Heeswijk: toegangshek aan de zuidelijke oprijlaan tussen het kasteel en de Zuid-Willemsvaart

ONDERDEEL 22: TOEGANGSHEK AAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN TUSSEN HET KASTEEL EN DE ZUID-WILLEMSVAART: toegangshek met hardstenen hekpijlers en gesmede ijzeren hekvleugels en zijstukken; smeedwerk XVIIIb. De pijlers op hardstenen sokkel, licht uitbuikend aan de onderzijde. Aan de bovenzijde zijn de pijlers met een geprofileerde lijst uitgevoerd, op de pijlers een hardstenen kogel. De hekvleugels zijn bekroond met een centraal geplaatst, drie-voudig gelobd hoofdmotief waarin gekrulde patronen en bladeren met links en rechts ajour ingevulde voluten. Waardering: Het TOEGANGSHEK AAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN TUSSEN HET KASTEEL EN DE ZUID-WILLEMSVAART bezit algemeen belang omdat: - het ouderdomswaarde vertegenwoordigt; - het in architectonisch opzicht een karakteristiek en toonzettend element binnen de totale aanleg vormt; - het hekwerk een structureel en historisch-functioneel onderdeel van het kasteel c.a. is; - de materiaalkeuze met het historisch vakmanschap dat aan het hekwerk ten grondslag ligt in artistiek opzicht als onderscheidend valt aan te merken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511916
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: toegangshek aan de zuidelijke oprijlaan tussen het kasteel en de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: toegangshek aan de zuidelijke oprijlaan tussen het kasteel en de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Foto's (1)