Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: markerend element in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Heeswijk: markerend element

ONDERDEEL 17: MARKERENDE ELEMENTEN AAN HET BEGIN VAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN, TEGENOVER DE HOOFDPOORT, XVIII-XIX: zes losse natuurstenen elementen, deels behouwen, deels onbehouwen waaronder twee sokkels, beide voorzien van een gesmeed ijzeren muuranker. Waardering: De MARKERENDE ELEMENTEN AAN HET BEGIN VAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN, TEGENOVER DE HOOFDPOORT bezitten algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - het markerend effect van de onderdelen, ter indicatie van de omgrenzing van het kasteelterrein; - de structurele en historische verbondenheid met de buitenplaats en - als (resterende) proeven van de historische essentie van kasteel Heeswijk c.a., zijnde resultaten van een verwoed 19de-eeuws collectioneurschap; - de combinatie van verschillende historische elementen tot één nieuw concept, aldus de historische essentie van het kasteel tot uitdrukking brengend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511911
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: markerend element in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: markerend element in Heeswijk Dinther