Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: twee gemetselfde pijlers met natuustenen leeuwen nabij de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Heeswijk: twee gemetselfde pijlers met natuustenen leeuwen nabij de Zuid-Willemsvaart

ONDERDEEL 14: TWEE GEMETSELDE PIJLERS MET NATUURSTENEN LEEUWEN NABIJ DE ZUID-WILLEMSVAART: bakstenen pijlers met geprofileerde, terugliggende velden, de randen uitgevoerd in een kraalprofiel, afsluitende afdekking in Savonnierres, op de pijlers geprofileerde natuurstenen sokkels (Uedelfanger) met op één pijler nog een staande, schildhoudende leeuw in Bentheimer zandsteen - het schild gepolychromeerd, circa 1900 (de andere leeuw met schild werd in 1998 gestolen). De oude klinkerbestrating loopt door tot aan de ventweg langs de Zuid-Willemsvaart. Waardering De TWEE GEMETSELDE PIJLERS MET NATUURSTENEN LEEUWEN NABIJ DE ZUID-WILLEMSVAART bezitten algemeen belang wegens: - de structurele en historische verbondenheid met de buitenplaats; - de ouderdom; - de aanduiding van de oude begrenzing van het kasteelterrein; - de materiaalkeuze en de architectonische vormgeving c.q. opbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511908
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: twee gemetselfde pijlers met natuustenen leeuwen nabij de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: twee gemetselfde pijlers met natuustenen leeuwen nabij de Zuid-Willemsvaart in Heeswijk Dinther