Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: poort van de boomgaard bij Looz-corswaremhoeve in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Heeswijk: poort van de boomgaard bij Looz-corswaremhoeve

ONDERDEEL 12: POORT VAN DE BOOMGAARD BIJ DE LOOZ-CORSWAREMHOEVE: opengewerkte, smeedijzeren hekpijlers met dito bekroning waartussen manshoge, smeedijzeren hekvleugels, de spijlen met gepunte gietijzeren afwerking en op de vleugels een liggende voluutdecoratie; de spijlen tot kniehoogte dubbel in aantal ten opzichte van de rest van het hekwerk. De hekvleugels lijken 19de-eeuws, de smeedijzeren hekpijlers (met op de buitenste stijlen een gegoten ijzeren pijnappel) hebben een vormgeving uit XVIIIA. Waardering: De POORT VAN DE BOOMGAARD BIJ DE LOOZ-CORSWAREMHOEVE bezit algemeen belang omdat: - het hek met de pijlers een structureel en historisch onderdeel van de buitenplaats vormt; - de poort gedifferentieerd tot standgekomen ouderdomswaarde vertegenwoordigt en als zodanig de groei, wijziging en ontwikkeling van smaak en stijl materialiseert; - het als markant onderdeel van de buitenplaats de historische essentie van kasteel Heeswijk vertegenwoordigt, zijnde het resultaat van een consequente 19de-eeuwse verzamelwoede, waarin de combinatie van verschillende historische onderdelen tot een nieuw artistiek concept heeft geleid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511906
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: poort van de boomgaard bij Looz-corswaremhoeve in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: poort van de boomgaard bij Looz-corswaremhoeve in Heeswijk Dinther

Foto's (1)