Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin) in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot het weiland, beide echter bekroond met een liggende leeuw en leidend tot een houten bruggetje uitgevoerd met twee houten manshoge staanders met gebiljoend profiel en daartussen een opengewerkte, driehoekige smeedijzeren hekwerkconstructie waaruit (ijzeren) bladeren lijken te groeien, terwijl de onderzijde van deze constructie een halfronde vorm heeft waartegen een boogfriesvormige decoratie is aangebracht; op de houten staanders gebundelde smeedijzeren bladeren in de vorm van een boeket. Het opengewerkte smeedijzeren hek is met (acanthus-)bladmotieven versierd; op het bruggetje een ijzeren leuning bestaande uit strak spijlenhekwerk tussen houten stijlen. XIXd. Waardering: De WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN) heeft algemeen belang omdat: - de ruimtelijke, historische dispositie van de elementen nog in tact is; - het historisch idioom en materiaalgebruik als bijzonder en zeldzaam kunnen worden aangemerkt en als representatief voor de 19de-eeuwse historiserende stijlopvattingen; - de toestand van de hekpijlers c.a. gaaf is; - de ouderdom als "evident" aan te merken valt; - de materiaalbehandeling van met name het smeedijzer van hoogwaardige en vindingrijke historische artisticiteit getuigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511901
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin) in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een v..

Heeswijk: twee hekpijlers bij de ingang van de beukenlaan (nabij de Gouverneursweg)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 8: Twee HEKPIJLERS BIJ DE INGANG VAN DE BEUKENLAAN (nabij de Gouverneursweg) uit het laatste kwart van de 19de eeuw: bakstenen he..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)