Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin) in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Kasteel 4
5473VA Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

ONDERDEEL 6 OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): natuurstenen hekpijlers (Uedelfanger) in de vorm van een veelhoekige kasteeltoren op sokkel, het torenlichaam uitgevoerd met kantelen waarop op zijn beurt een keramische ronde burchttoren staat met veelhoekige onderbouw en cilindrische torenschacht, eveneens voorzien van kantelen: op de linker pijler een liggende leeuw. Tussen de pijlers zijn eenvoudige hekvleugels aangebracht, bestaande uit spijlenhekwerk zonder ornament. XIXd. Waardering De OOSTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN) heeft algemeen belang omdat: - de ruimtelijke, historische dispositie van deze elementen nog in tact is; - het historisch idioom en materiaalgebruik als bijzonder en zeldzaam kunnen worden aangemerkt en als representatief voor de 19de-eeuwse historiserende stijlopvattingen; - de toestand van de hekpijlers c.a. gaaf is; - de ouderdom als "evident" aan te merken valt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511900
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin) in Heeswijk Dinther

Heeswijk: hoofdgebouw

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 1: KASTEEL MET NEO-GOTISCHE GALERIJ EN IJZERTOREN, VOORBURCHT MET POORTGEBOUW EN WONING In landelijke omgeving gelegen, omgrach..

Heeswijk: historisch tuin- en parkaanleg

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Onderdeel 2: DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot kasteel Heeswijk ligt circa 2 km ten westen van Heeswijk en is een centrifu..

Heeswijk: kas in moestuin

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 5 KAS IN MOESTUIN: de kas (XIXd) heeft een bakstenen achtermuur die aan de buitenzijde op regelmatige afstand is geleed met eenst..

Heeswijk: westelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 7: WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot he..

Heeswijk: twee hekpijlers bij de ingang van de beukenlaan (nabij de Gouverneursweg)

Kasteel 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
ONDERDEEL 8: Twee HEKPIJLERS BIJ DE INGANG VAN DE BEUKENLAAN (nabij de Gouverneursweg) uit het laatste kwart van de 19de eeuw: bakstenen he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heeswijk: oostelijke toegang tot het weiland met de kas (voormalige moestuin) in Heeswijk Dinther

Foto's (1)