Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strijdhoef: tuinkoepel in Udenhout

Tuin Park Landgoed

Schoorstraat 14
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Strijdhoef: tuinkoepel

Omschrijving Zeszijdige tuinkoepel, opgetrokken in handvormsteen en waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1850-1875. De koepel is voorzien van vlakke hoeklisenen en bepleisterde kantelen. De boogvormige openingen waren oorspronkelijk waarschijnlijk open, tegenwoordig (sinds 1981) voorzien van vensters met roedenverdeling. Waardering De zeszijdige tuinkoepel is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype tuinkoepel; - de bouwtrant, die een klassieke vorm (zeshoekige plattegrond, boogvormige gevelopeningen) paart aan op de middeleeuwen geïnspireerde kantelen; - ensemblewaarden, vanwege de samenhang met in het bijzonder de parkaanleg en de poort; - zeldzaamheid van dit soort gebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511889
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strijdhoef: tuinkoepel in Udenhout

Strijdhoef: hoofdgebouw

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Het huis is in 1760 gebouwd in opdracht van Willem Jacob Frederik Baron van Dopff (sinds 1760 was Van Dopff eigenaar van de S..

Strijdhoef: inrijhek

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot de buitenplaats wordt gevormd door een inrijhek (5), dat toegang geeft tot een oprijlaan beplant met een dubbel..

Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Ka ..

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen po..

Strijdhoef: hekpijlers

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot Strijdhoef wordt gevormd door twee wellicht achttiende-eeuwse monumentale, bepleisterde en geschilderde hekpijl..

Strijdhoef: drie natuurstenen borstbeelden

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Drie negentiende-eeuwse natuurstenen borstbeelden. Ze stellen voor: - een vrouw met ontbloot bovenlijf; geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strijdhoef: tuinkoepel in Udenhout

Foto's (1)