Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Kasteel de Strijdhoef in Udenhout

Kasteel Buitenplaats

Schoorstraat 14
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Kasteel de Strijdhoef

Omschrijving Toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Er is gebruik gemaakt van machinale baksteen, die in huis en bijgebouwen verder niet voorkomt. De korfboogvormige poort wordt geflankeerd door torens. De poort is afgesloten door kantelen en bekroond met vazen en een wapendragende leeuw. De torens zijn voorzien van 'schietgaten', ronde openingen, bloktand en kantelen en zijn aan de achterzijde toegankelijk via deuren. Het poortgebouw is waarschijnlijk in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd. Waardering Het poortgebouw van Strijdhoef, waarschijnlijk uit de tweede helft van de negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype poortgebouw; - de bouwtrant met kantelen, schietgaten enz., die uitdrukking geeft aan de romantische idee├źn zoals die in de negentiende eeuw met kastelen gepaard gingen; - de ensemblewaarden, vooral de samenhang met het huis en zijn neogotische bijgebouwen; - de zeldzaamheid van zulke bouwwerken in deze trant; - de gaafheid van het gebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511888
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Kasteel de Strijdhoef in Udenhout

Strijdhoef: hoofdgebouw

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Het huis is in 1760 gebouwd in opdracht van Willem Jacob Frederik Baron van Dopff (sinds 1760 was Van Dopff eigenaar van de S..

Strijdhoef: inrijhek

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot de buitenplaats wordt gevormd door een inrijhek (5), dat toegang geeft tot een oprijlaan beplant met een dubbel..

Strijdhoef: tuinkoepel

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Zeszijdige tuinkoepel, opgetrokken in handvormsteen en waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1850-1875. De koepel is voorzien van ..

Strijdhoef: hekpijlers

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot Strijdhoef wordt gevormd door twee wellicht achttiende-eeuwse monumentale, bepleisterde en geschilderde hekpijl..

Strijdhoef: drie natuurstenen borstbeelden

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Drie negentiende-eeuwse natuurstenen borstbeelden. Ze stellen voor: - een vrouw met ontbloot bovenlijf; geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Kasteel de Strijdhoef in Udenhout

Foto's (1)