Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strijdhoef: inrijhek in Udenhout

Tuin Park Landgoed

Schoorstraat 14
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Strijdhoef: inrijhek

Omschrijving De entree tot de buitenplaats wordt gevormd door een inrijhek (5), dat toegang geeft tot een oprijlaan beplant met een dubbele rij eiken. Aan de linkerzijde bevindt zich het complex van bossen en open landerijen, rechts de toegang tot het huis en zijn directe omgeving. Het huis met bouwhuizen en voorplein wordt omgeven door een gracht, die aan de achterzijde van het huis is verbreed en een bocht vertoont. Dit is een laat voorbeeld van Louis XIV-stijl. De landerijen rond de omgrachting bestaan sinds tenminste omstreeks 1850 in hoofdzaak uit boomgaarden (zie top. kaart 1838-1857) en zijn door een tweede, bescheiden omgrachting omgeven. Het voorplein is toegankelijk via een poortgebouw (3). Het centrum wordt gevormd door een rond perk (reeds uitgebeeld in 1807, zie Van de Voort 1982). Dit perk is in 1981 gereconstrueerd. Langs de gracht loopt een haag van snoeilinden. Bij de poort staan opgeschoren kastanjes. Nabij het huis staan drie natuurstenen drinkbakken, nu in gebruik als bloembakken. Verder zijn er drie portretbustes (6), een voet van een zonnewijzer (7) en links van de poort een tuinkoepel (4). In de zuidhoek van het terrein ligt een ijskelder (8). Het noordwestelijke gedeelte van de buitenplaats is veel groter. De zuidelijke grens wordt gevormd door de oprijlaan. Tegenover de entree tot het huis is een bescheiden rechte laan aanwezig die zich over de oprijlaan als zichtas een stukje voortzet. Deze is reeds zichtbaar op het kadastraal minuutplan van 1828 (gemeente Udenhout sectie B, blad 2) en op de top. kaart van 1838-1853. Verder bevinden zich hier verschillende noord-zuid lopende houtwallen en singels. Pas sinds omstreeks 1900 (vergelijk top. kaart 1893/1901-1902 met oudere kaarten) is dit gebied zo open als het nu is. Noordelijker ligt het achttiende-eeuwse rastervormige lanenpatroon, dat oorspronkelijk tot aan het huis liep en waar de laan tegenover het huis een onderdeel van vormde. In het westen hiervan ligt een simpel sterrenbos met kom, in het oosten een tweede kom en aan de oostelijke grens rabatten. Dit gedeelte is in hoofdzaak bebost met naald- en loofhout. Erlangs en erdoor lopen verschillende greppels en sloten. Waardering De parkaanleg van Strijdhoef, grotendeels bestaande uit achttiende-eeuwse elementen, is van algemeen belang vanwege: - de achttiende-eeuwse waterpartij rond het huis met vijver in Louis XIV-stijl; - de beplanting van het voorplein met leilinden en kastanjes; - de rastervormige achttiende-eeuwse aanleg met kom en sterrenbos die nog grotendeels intact is; - de ensemblewaarden van park met huis, bijgebouwen en tuinsieraden; - de zeldzaamheid van wat betreft structuur gaaf bewaarde achttiende-eeuwse buitenplaatsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511887
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strijdhoef: inrijhek in Udenhout

Strijdhoef: hoofdgebouw

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Het huis is in 1760 gebouwd in opdracht van Willem Jacob Frederik Baron van Dopff (sinds 1760 was Van Dopff eigenaar van de S..

Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Ka ..

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen po..

Strijdhoef: tuinkoepel

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Zeszijdige tuinkoepel, opgetrokken in handvormsteen en waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1850-1875. De koepel is voorzien van ..

Strijdhoef: hekpijlers

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot Strijdhoef wordt gevormd door twee wellicht achttiende-eeuwse monumentale, bepleisterde en geschilderde hekpijl..

Strijdhoef: drie natuurstenen borstbeelden

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Drie negentiende-eeuwse natuurstenen borstbeelden. Ze stellen voor: - een vrouw met ontbloot bovenlijf; geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strijdhoef: inrijhek in Udenhout

Foto's (1)