Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strijdhoef: hoofdgebouw in Udenhout

Kasteel Buitenplaats

Schoorstraat 14
5071RA Udenhout (gemeente Tilburg)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1760


Beschrijving van Strijdhoef: hoofdgebouw

Omschrijving Het huis is in 1760 gebouwd in opdracht van Willem Jacob Frederik Baron van Dopff (sinds 1760 was Van Dopff eigenaar van de Strijdhoef). Het is een blokvormig pand, opgetrokken in baksteen en bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen en een kap. Het afgeplatte schilddak (gerestaureerd 1996-1997) is gedekt met Hollandse pannen en voorzien van vier schoorstenen met ijzeren tentdakjes en een dakruiter met luidklok. De voorgevel heeft vijf travee├źn met centraal de ingang, bereikbaar via een hardstenen trap met leuningen en bordes. De ingang wordt gevormd door een dubbele houten deur onder snijlicht met lantaarn, het geheel in een omlijsting van Dorische pilasters een een kroonlijst. De zesruits schuifvensters op de bel-etage hebben een getoogd bovenlicht, hetgeen strookt met 1760 als bouwjaar. Op de verdieping bevinden zich vierruits schuifvensters. De keldervensters zijn voorzien van diefijzers. De achtergevel heeft dezelfde symmetrische indeling, echter zonder ingangspartij. De zijgevels zijn eveneens voorzien van enkele vensters, waaronder een veelruits schuifvenster. Het pand heeft twee haaks geplaatste eenlaags bouwhuizen met verbindingslid, zodat aan weerszijden van het huis een kleine binnenplaats is ontstaan. Deze wordt aan de zijde van het voorplein afgesloten door middel van geblokte pijlers waartussen hekken. De bouwhuizen hebben zadeldaken met oudhollandse gesmoorde pannen en gezien het overeenkomende steenformaat uit dezelfde tijd als het huis, doch zijn omstreeks 1845 verbouwd in neogotische trant. De voor- en achtergevels zijn bepleisterd en rijk gedecoreerd met spitsbogen, pinakels enz. De neogotische uitmonstering is blijkens foto's niet meer geheel conform de oude situatie. De verbindingsleden zijn gewijzigd, zo is onder andere een kas onder lessenaarsdak verdwenen. Het huis heeft nog inhoofdzaak zijn oude structuur, onder andere gevormd door een ingangshal met links een kamer voorzien van schilderingen, middenachter een zaal en rechts een trappenhuis met oorspronkelijke achttiende-eeuwse houten trap. De schilderingen in de linkerkamer zijn van de hand van Dirk Dalens III (gesigneerd 'D. DALENS. 1742') en stellen landelijke riviertaferelen met herberg, ruiters enz. voor. Waardering Het huis Strijdhoef, waarschijnlijk gebouwd in of omstreeks 1760, is van algemeen belang vanwege: - bouwtype blokvormig huis, waarvan de status wordt benadrukt door de hoog gelegen en via een trap bereikbare bel-etage; - de U-vormige plattegrond van huis met bouwhuizen; - architectuurhistorie, vooral vanwege de neogotische uitmonstering van de bouwhuizen met spitsbogen en pinakels; - verder vanwege details zoals het snijlicht met lantaarn; - interieur van het huis, vanwege de structuur en onderdelen, vooral de schilderingen door Dirk Dalens III; - zeldzaamheid van huizen, die tezamen met de bouwhuizen een U-vormig complex vormen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511885
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strijdhoef: hoofdgebouw in Udenhout

Strijdhoef: inrijhek

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot de buitenplaats wordt gevormd door een inrijhek (5), dat toegang geeft tot een oprijlaan beplant met een dubbel..

Strijdhoef: toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen poortgebouw. Ka ..

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Toegang tot het omgrachte voorplein van het huis, bestaande uit een dam met ijzeren paaltjes en kettingen en een bakstenen po..

Strijdhoef: tuinkoepel

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Zeszijdige tuinkoepel, opgetrokken in handvormsteen en waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1850-1875. De koepel is voorzien van ..

Strijdhoef: hekpijlers

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving De entree tot Strijdhoef wordt gevormd door twee wellicht achttiende-eeuwse monumentale, bepleisterde en geschilderde hekpijl..

Strijdhoef: drie natuurstenen borstbeelden

Schoorstraat 14
Udenhout (Gemeente Tilburg)
Omschrijving Drie negentiende-eeuwse natuurstenen borstbeelden. Ze stellen voor: - een vrouw met ontbloot bovenlijf; geplaatst op een ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar Strijdhoef: hoofdgebouw in Udenhout

Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven