Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Luchtenburg: tiendschuur in Ulvenhout AC

Kasteel Buitenplaats

Luchtenburgseweg 1
4858RJ Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Luchtenburg: tiendschuur

Omschrijving Zeventiende-eeuwse tiendschuur, opgetrokken in hout en voorzien van een gedeeltelijk met riet, gedeeltelijk met pannen gedekt schilddak. De schuur ligt met de lange zijde evenwijdig aan het voorplein bij het huis. In deze gevelwand bevinden zich twee stel hoge dubbele deuren, ter plaatse waarvan het dak is opgelicht. De schuur heeft nog de oorspronkelijke houten constructie. Waardering Zeventiende-eeuwse schuur, van algemeen belang vanwege: - het bouwtype Vlaamse schuur, in hout uitgevoerd en met de oorspronkelijke constructie; - de samenhang met de buitenplaats Luchtenburg, zowel functioneel in het boerenbedrijf en het landgoed (tiendschuur) als visueel vanwege de ligging aan het voorplein; - ouderdom en gaafheid; - de zeldzaamheid van schuren met de hier aanwezige combinatie van ouderdom, gaafheid, type en functie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511883
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Luchtenburg: tiendschuur in Ulvenhout AC

Huis Luchtenburg: landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Huis Luchtenburg. 19e eeuws landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur. Westelijk van het huis bevindt zich het 19e-eeuwse ko..

BP Luchtenburg, Historische Park

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving De toegang tot het park wordt gevormd door een gebogen oprijlaan die een oudere rechte oprijlaan (nog zichtbaar op de topograf..

Luchtenburg

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Het huis is ontstaan in drie bouwfasen. Oorspronkelijk - tweede helft zeventiende eeuw - stond er een eenlaags pand met een br..

Luchtenburg: langgerekte boerderij

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Langgerekte boerderij, bestaande uit drie onderdelen, evenwijdig aan het voorplein bij het huis gelegen. De boerderij is in ke..

Luchtenburg: koetshuis

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Het koetshuis is gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw als opvolger van oudere koetshuizen die zowel hier als el..

Kaart & Routeplanner

Route naar Luchtenburg: tiendschuur in Ulvenhout AC

Foto's (1)