Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Luchtenburg: langgerekte boerderij in Ulvenhout AC

Boerderij

Luchtenburgseweg 1
4858RJ Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw (kern)


Beschrijving van Luchtenburg: langgerekte boerderij

Omschrijving Langgerekte boerderij, bestaande uit drie onderdelen, evenwijdig aan het voorplein bij het huis gelegen. De boerderij is in kern zeventiende-eeuws, maar bevat elementen uit verschillende perioden. Links bevindt zich het woonhuis, uitgevoerd in baksteen en voorzien van een riet gedekt zadeldak. In het voorhuis bevinden zich vensters uit verschillende perioden, staafankers, bouwsporen enz. Rechts hiervan bevindt zich een stalgedeelte, eveneens in baksteen en onder zadeldak, maar met een veel lagere dakvoet dan het voorhuis. Dit gedeelte heeft ook vensters uit verschillende bouwfasen. Geheel rechts vindt de schuur zijn vervolg in een houten gedeelte met rieten zadeldak met aan het einde een dakschild. Ten noorden van de boerderij bevindt zich een bakhuis. Waardering In kern zeventiende-eeuwse boerderij, van algemeen belang vanwege: - het bouwtype boerderij; - de samenhang met de buitenplaats Luchtenburg, zowel functioneel (agrarische functie) als visueel (vanwege de ligging aan het voorplein); - het bakhuis; - de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511882
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Luchtenburg: langgerekte boerderij in Ulvenhout AC

Huis Luchtenburg: landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Huis Luchtenburg. 19e eeuws landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur. Westelijk van het huis bevindt zich het 19e-eeuwse ko..

BP Luchtenburg, Historische Park

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving De toegang tot het park wordt gevormd door een gebogen oprijlaan die een oudere rechte oprijlaan (nog zichtbaar op de topograf..

Luchtenburg

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Het huis is ontstaan in drie bouwfasen. Oorspronkelijk - tweede helft zeventiende eeuw - stond er een eenlaags pand met een br..

Luchtenburg: tiendschuur

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Zeventiende-eeuwse tiendschuur, opgetrokken in hout en voorzien van een gedeeltelijk met riet, gedeeltelijk met pannen gedekt ..

Luchtenburg: koetshuis

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Het koetshuis is gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw als opvolger van oudere koetshuizen die zowel hier als el..

Kaart & Routeplanner

Route naar Luchtenburg: langgerekte boerderij in Ulvenhout AC