Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Luchtenburg in Ulvenhout AC

Kasteel Buitenplaats

Luchtenburgseweg 1
4858RJ Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 17e eeuw


Beschrijving van Luchtenburg

Omschrijving Het huis is ontstaan in drie bouwfasen. Oorspronkelijk - tweede helft zeventiende eeuw - stond er een eenlaags pand met een breedte van vijf traveeën. Dat pand is blijkens de uitbeelding van 1729 door Pronk al betrekkelijk snel verbreed met twee traveeën, voorzien van blinde nissen. Omstreeks 1851 werd het pand gewijzigd, waarbij zesruits schuifvensters werden geplaatst die kleiner zijn dan de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse vensters. Ook werd toen het huis met een verdieping verhoogd. In 1925 en/of binnen enkele jaren daarna werd het huis gerenoveerd. In 1972 werd het ontdaan van de negentiende-eeuwse pleisterlaag. Het huis is een bakstenen pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met Hollandse pannen. Het huis ligt met de brede zijde aan het voorplein. De voorgevel telt op de begane grond zeven traveeën. Behalve de vijfde zijn deze alle voorzien van een zesruits schuifvenster. De vijfde bevat de entree, gevormd door een paneeldeur met boven- en zijlichten in de trant van het Hollandse classicisme, waarschijnlijk gemaakt in navolging van de tekening van Pronk. Boven de vensters in de derde, vierde, zesde en zevende travee bevinden zich strekkenlagen die de plaats aangeven van de vensters van de eerste bouwfase. Op de eerste verdieping bevinden zich vijf negenruits vensters die naar boven in de muur schuiven. Waardering Het zeventiende-eeuwse huis Luchtenburg, gewijzigd omstreeks 1851, (kort na) 1925 en 1972, is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype landhuis, met een afleesbare bouwgeschiedenis en details zoals historische vensters; - de centrale plaats in de buitenplaats, waar het functioneel (als hoofdhuis) en visueel (in relatie tot het voorplein met bebouwing en in relatie tot de open gedeelten in de parkaanleg) een wezenlijk deel van uitmaakt; - de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511879
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Luchtenburg in Ulvenhout AC

Huis Luchtenburg: landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Huis Luchtenburg. 19e eeuws landhuis in Empire stijl met boerderij, bakhuis en schuur. Westelijk van het huis bevindt zich het 19e-eeuwse ko..

BP Luchtenburg, Historische Park

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving De toegang tot het park wordt gevormd door een gebogen oprijlaan die een oudere rechte oprijlaan (nog zichtbaar op de topograf..

Luchtenburg: langgerekte boerderij

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Langgerekte boerderij, bestaande uit drie onderdelen, evenwijdig aan het voorplein bij het huis gelegen. De boerderij is in ke..

Luchtenburg: tiendschuur

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Zeventiende-eeuwse tiendschuur, opgetrokken in hout en voorzien van een gedeeltelijk met riet, gedeeltelijk met pannen gedekt ..

Luchtenburg: koetshuis

Luchtenburgseweg 1
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving Het koetshuis is gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw als opvolger van oudere koetshuizen die zowel hier als el..

Kaart & Routeplanner

Route naar Luchtenburg in Ulvenhout AC

Foto's (1)