Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis in Nuenen

Tuin Park Landgoed

Soeterbeek 8
5674NH Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800


Beschrijving van Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis

Omschrijving Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis. De ronde vazen, waarvan het kegelvormige middenstuk omhoog naar buiten uitzwenkt, staan op rechthoekige monumentale kunststenen sokkels in neo-Lodewijk XV-stijl uit de jaren '30 van deze eeuw, waarschijnlijk gemaakt ten behoeve van het plaatsen van de vazen op Soeterbeek. Het middenstuk van de vazen vertoont allegorische voorstellingen in reliëf. Hals, voet en bovenstuk zijn versierd met kettingschalmen, voluten en bladranken. Waardering De vazen op sokkels zijn van algemeen belang vanwege: - hoge zeldzaamheidswaarde; - schoonheid; - gaafheid; - ensemblewaarde vanwege de samenhang met het park; - hoedanigheid van authentieke vroeg achttiende-eeuwse decoratieve tuinsieraden in het historiserend concept van romantisch landschapspark met classicistisch hoofdgebouw uit 1938. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511872
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis in Nuenen

Soeterbeek: hoofdgebouw

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In 1815 (vermelding fotoarchief RDMZ) of 1835 (Frenken 1948 en Jegerings 1984) werd het oude huis Soeterbeek gebouwd in class..

Soeterbeek: parkaanleg

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving De buitenplaats Soeterbeek had gezien de top. kaart van 1838-1857 oorspronkelijk een veel opener karakter dat in hoge mate we..

Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving De dienstwoning (blijkens bouwvergunning uit 1938 oorspronkelijk tuinmanswoning) werd ontworpen door architect F.A. Eschauzie..

Soeterbeek: schuren en tuinmuur

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In het zuidelijke parkgedeelte gelegen opstallen, namelijk: - bakstenen muur tussen voormalige rozen- en moestuin, met poor..

Soeterbeek: dam met hekpijlers en duiker

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving Dam met halfronde gemetselde keermuren, voorzien van natuurstenen afdekplaten. Op de dam staan hekpijlers met het opschrift '..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis in Nuenen

Foto's (3)