Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Soeterbeek: drie bruggen in Nuenen

Tuin Park Landgoed

Soeterbeek 8
5674NH Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: F.A. Eschauzier


Beschrijving van Soeterbeek: drie bruggen

Omschrijving Drie korfboogvormige bruggen, bestaande uit een betonnen boogconstructie met bakstenen bekleding en borstweringen. De eerste en tweede brug (gerekend vanaf de ingang) hebben ijzeren paaltjes met kettingen. De bruggen stammen uit omstreeks 1938 en zijn gedetailleerd zoals de dam met hekpijlers (6). De derde brug, vlakbij het huis, heeft een subtiel asymmetrisch gevormde borstwering en is voorzien van twee plaquettes. De zuidelijke heeft als opschrift 'SOETERBEEK JOSEPHUS SMITS VAN OYEN 193[?]'. De tweede en derde brug zijn zeker ontworpen door F.A. Eschauzier en worden op het eerste blad van de bouwvergunning van 1938 respectievelijk de 'kleine' en de 'groote' brug genoemd. Waardering Drie bruggen, waarvan tenminste twee in 1938 gebouwd naar ontwerp van F.A. Eschauzier, onderdeel van Soeterbeek en van algemeen belang vanwege: - schoonheid; - ensemblewaarden vanwege de samenhang met de parkaanleg van de buitenplaats en de andere onderdelen; dit mede gezien de detaillering die vergelijkbaar is met die van de dam met hekpijlers; - gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Soeterbeek: drie bruggen in Nuenen

Soeterbeek: hoofdgebouw

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In 1815 (vermelding fotoarchief RDMZ) of 1835 (Frenken 1948 en Jegerings 1984) werd het oude huis Soeterbeek gebouwd in class..

Soeterbeek: parkaanleg

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving De buitenplaats Soeterbeek had gezien de top. kaart van 1838-1857 oorspronkelijk een veel opener karakter dat in hoge mate we..

Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving De dienstwoning (blijkens bouwvergunning uit 1938 oorspronkelijk tuinmanswoning) werd ontworpen door architect F.A. Eschauzie..

Soeterbeek: schuren en tuinmuur

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In het zuidelijke parkgedeelte gelegen opstallen, namelijk: - bakstenen muur tussen voormalige rozen- en moestuin, met poor..

Soeterbeek: dam met hekpijlers en duiker

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving Dam met halfronde gemetselde keermuren, voorzien van natuurstenen afdekplaten. Op de dam staan hekpijlers met het opschrift '..

Kaart & Routeplanner

Route naar Soeterbeek: drie bruggen in Nuenen

Foto's (3)