Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur in Nuenen

Woonhuis

Soeterbeek 8
5674NH Nuenen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: F.A. Eschauzier


Beschrijving van Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur

Omschrijving De dienstwoning (blijkens bouwvergunning uit 1938 oorspronkelijk tuinmanswoning) werd ontworpen door architect F.A. Eschauzier en uitgevoerd in dezelfde historiserende classisistische trant als het hoofdgebouw. De rechts halverwege de toegangslaan naar het huis gelegen witgesausde bakstenen dienstwoning annex garage heeft een langwerpig rechthoekige grondslag onder een flauw hellend met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde links de dubbele getoogde garage deur met aan de linkerzijde een haaks er op aansluitende lage rechte kwartcirkelvormig eindigende keermuur. Aansluitend rechts het woonhuisgedeelte met centraal de in een uitgebouwde middenrisaliet gesitueerde meerruits toegangsdeur met op de verdieping een oeuil de boeuf-venster onder een gebroken fronton. Aan weerszijden van de entree twee dubbele meerruits vensters met luiken. De achterzijde van het huis vertoont een identieke uitgebouwde risaliet. In de linker-, rechter- en achtergevel deels enkele en deels dubbele meeruitsvensters, al dan niet voorzien van luiken. In de rechtergevel aan de linkerzijde een dubbele meerruits terrasdeur, van luiken voorzien. De venster en deurpartijen zijn voor het merendeel van staal. Aan de achterzijde een witgesausde bakstenen schuur met werkruimte onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak op rechthoekige grondslag daterend uit de bouwtijd van de dienstwoning. In de woning een dubbele toegangsdeur en enkele meerruits vensters met luiken in de trant van de dienstwoning. Waardering De in 1938 naar ontwerp van F.A. Eschauzier gebouwde dienstwoning annex garage, met schuur, aan de rechterzijde van de toegangslaan naar het huis Soeterbeek is van algemeen belang vanwege: - bouwtype en -stijl; als zeldzaam voorbeeld van in historiserend classisistische stijl uitgevoerde dienstwoning met bijbehoren uit 1938; - ensemblewaarde vanwege de samenhang met het park; - schoonheid; - gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511867
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur in Nuenen

Soeterbeek: hoofdgebouw

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In 1815 (vermelding fotoarchief RDMZ) of 1835 (Frenken 1948 en Jegerings 1984) werd het oude huis Soeterbeek gebouwd in class..

Soeterbeek: parkaanleg

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving De buitenplaats Soeterbeek had gezien de top. kaart van 1838-1857 oorspronkelijk een veel opener karakter dat in hoge mate we..

Soeterbeek: schuren en tuinmuur

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving In het zuidelijke parkgedeelte gelegen opstallen, namelijk: - bakstenen muur tussen voormalige rozen- en moestuin, met poor..

Soeterbeek: dam met hekpijlers en duiker

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving Dam met halfronde gemetselde keermuren, voorzien van natuurstenen afdekplaten. Op de dam staan hekpijlers met het opschrift '..

Soeterbeek: drie bruggen

Soeterbeek 8
Nuenen (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
Omschrijving Drie korfboogvormige bruggen, bestaande uit een betonnen boogconstructie met bakstenen bekleding en borstweringen. De eerste ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Soeterbeek: dienstwoning annex garage, met schuur in Nuenen

Foto's (1)