De Ulenpas: stalgebouw behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel

Dubbeltjesweg 20
6997AE Hoog Keppel (gemeente Bronckhorst)

Beschrijving van De Ulenpas: stalgebouw behorende tot de buitenplaats de ulenpas

STALGEBOUW behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Bij de moestuin een bakstenen stalgebouw uit 1882, die tesamen met de tegenoverliggende schuur de doorgang vormt naar de moestuin. Het op rechthoekige grondslag gebouwde pand bestaat uit 1 bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Onder de gootlijsten een bakstenen tandlijst (bloktand). In de kopgevel (west) een dubbele getoogde inrijdeur geflankeerd door getoogde meerruitsvensters en in de oostgevel een driehoekig afgesloten hooiluik, die gootlijst doorbreekt. Van de zuidgevel (moestuin-zijde) is de onderste helft gepleisterd met vier stalvensters en daarboven zes stalvensters onder de gootlijst. De noordmuur heeft eveneens zes stalvensters onder de gootlijst. Waardering STALGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)