Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Schuttersveld: Dienstwoningen in Enschede

Woonhuis

Hengelosestraat 107
7514AE Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1880-1900


Beschrijving van Villa Schuttersveld: Dienstwoningen

Omschrijving BLOK VAN TWEE DIENSTWONINGEN EN BIJBEHOREND HEKWERK. Huis op vierkante grondslag op vooruitspringende plint onder een met rode pannen gedekt afgeknot schilddak, waarin twee dienstwoningen. Het complex werd in de jaren '80 van de 19de eeuw na de brand van de ververij gebouwd van het restmateriaal. Op het dak staan vier lange bakstenen schoorstenen. Het huis is gedeeltelijk wit gepleisterd, waarbij bewust enkele stroken rode baksteen in het zicht zijn gelaten, en heeft een omgaande geschulpte kroonlijst en een door consoles ondersteunde getoogde gootlijst. De voorgevel heeft een vooruitspringend middenrisaliet onder een zadeldak; in de topgevel twee voordeuren in een getoogd portiek. Op de verdieping twee 2-ruits uitzetvensters met 8-ruits bovenlicht. De linker- en rechtertravee zijn identiek; beganegronds een venster met een in drie delen gedeeld 16-ruits bovenlicht in een getoogd spaarveld, op de verdieping een in het dakschild geplaatste dakkapel, met gedeeld 16-ruits uitzetvenster, onder een lessenaarsdak. De linker- en rechterzijgevel kennen een gelijke indeling. Beide gevelvlakken hebben een middenrisaliet onder een zadeldak met overstek, beganegronds een venster met 8-ruits bovenlicht en op de verdieping een gedeeld 16-ruits uitzetvenster. Links respectievelijk rechts een venster met 8-ruits bovenlicht. De achtergevel heeft op de verdieping een risaliserende uitbouw onder een zadeldak met overstek dat in de top beschoten is. In de gevel onder het risaliet beganegronds twee kleine vensters met een in drie delen gedeeld 16-ruits bovenlicht. Op de verdieping twee 2-ruitsvensters met 8-ruits bovenlicht onder een ontlastingsboog. De gevelvlakken links en rechts zijn spiegelend. Aan weerzijden van de achtergevel een uitbouw onder een lessenaarsdak met in de naar binnen gerichte zijgevel een deur, in de achterzijde twee vensters met ontlastingsboog. De twee losstaande schuurtjes van recente datum aan de achterzijde van het huis komen voor bescherming niet in aanmerking. De tuin rondom het huis heeft weinig monumentale waarde, maar is als groenzone van belang. Tussen het huis en de Hengelosestraat staat een afscheiding in de vorm van een hekwerk uit het begin van de 20ste eeuw. Het hek is geplaatst op een gepleisterde bakstenen voet en heeft smeedijzeren regels en spijlen met een afwisselende lelie- en voluutbekroning, in het midden van het hek een draaibare vleugel. Waardering Het BLOK VAN TWEE DIENSTWONINGEN EN BIJBEHOREND HEKWERK behorende tot de historische buitenplaats Schuttersveld zijn van algemeen belang: -vanwege de ouderdom; -vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; -vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; -vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511853
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Schuttersveld: Dienstwoningen in Enschede

Villa Schuttersveld: Tuinaanleg

Hengelosestraat 111
Enschede
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg gelegen rondom villa Schuttersveld gaat in oorsprong terug..

Villa Schuttersveld: Koetshuis

Hengelosestraat 111
Enschede
Omschrijving KOETSHUIS. Voormalig, in de jaren '80 verbouwd koetshuis annex paardenstal op L-vormige grondslag, daterende uit het midden va..

Villa Schuttersveld: Koude bakken

Hengelosestraat 111
Enschede
Omschrijving DRIE KOUDE BAKKEN. In het noorden van het rechthoekige afgesloten moestuin achter het koetshuis, liggen drie bakstenen koude b..

Villa Schuttersveld

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HOOFDGEBOUW (huis Schuttersveld). Onderkelderd blokvormig wit gepleisterd hoofdgebouw in empirestijl met aan de achterzijde ee..

Villa Schuttersveld: Hek

Hengelosestraat 113
Enschede
Omschrijving HEKWERK. Tussen de Hengelosestraat en het park rondom het huis Schuttersveld staat een afscheiding in de vorm van een laat 19d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Schuttersveld: Dienstwoningen in Enschede

Foto's (1)