Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ulenpas: koetshuis behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel

Kasteel Buitenplaats

Dubbeltjesweg 22
6997AE Hoog Keppel (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Ulenpas: koetshuis behorende tot de buitenplaats de ulenpas

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Ten noorden van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis met een woongedeelte uit de derde kwart van de 19de eeuw. Het op L-vormige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één (koetshuis) en twee bouwlagen (woondeel) afgewerkt met een doorlopende lijst en overkapt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt, flauw hellend schilddak. De gevels met geblokte hoeklisenen worden geleed door deuren en vensters met natuurstenen onderdorpels. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel drie omlijste dubbele inrijdeuren met halfrond gietijzeren bovenlicht voorzien van spaakroeden. Boven de middelste poort een omlijst meerruitsvenster met halfrond gietijzeren bovenlicht voorzien van spaakroeden gesitueerd onder een frontonvormige oplopende daklijst. Aan weerszijden van de middelste poort twee omlijste meerruitsvensters met halfrond gepleisterde bovenvelden voorzien van een gebeeldhouwd paardenhoofd. Overige gevels hebben een invulling met meerruitsvensters, deels voorzien van luiken, toegangsdeur met bovenlicht (zij- en achtergevel) en in de achtergevel een dubbele inrijdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511851
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ulenpas: koetshuis behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel

Kasteel Ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (De Ulenpas). Het in oorsprong 16de-eeuwse pand is in de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd. Het op rechthoekige gronds..

De Ulenpas: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde, kleinschalige..

De Ulenpas: fazanterie behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
FAZANTERIE behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In de parkaanleg gelegen 19de-eeuwse fazanterie, oorspronkelijk met een omlopende ren. ..

De Ulenpas: tuinvaas behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Als 'point de vue' in de parkaanleg een rijk gedecoreerde, van fijnkorelige mortel gegote..

De Ulenpas: hangbrug behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HANGBRUG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In het park een 19de-eeuwse gietijzeren hangbrug bestaande uit een houten brugdek op stal..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Ulenpas: koetshuis behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel