Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Ulenpas: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel

Tuin Park Landgoed

Dubbeltjesweg 20
6997AE Hoog Keppel (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1810


Beschrijving van De Ulenpas: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats de ulenpas

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde, kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1810 vermoedelijk naar ontwerp van de architect J.P. Posth (slingervijver en eiland met boomgroepen), die in 1883 gereoganiseerd is door tuinarchitect L.A. Springer (zichtlijnen en rondwandeling eiland). De oorspronkelijke rechthoekige gracht, die nog aangegeven staat op de Topografische Militaire Kaart van ca.1850, is deels gedempt en aan de voorzijde vergraven tot een waterpartij. Aan de noordzijde loopt een rechte laan met knik (thans bospad) daterend uit de formele aanleg. Ook de plaats van de moestuin en boomgaard ten zuidwesten van het huis is bepaald in deze periode. Vanaf de voorzijde van het huis een wijds zicht over het gazon met 19de-eeuwse solitaire kastanje over een tot vijver vergraven deel van de gracht naar de weilanden. Het beeld van de aanleg achter het huis wordt bepaald door de serpentinevijver met eiland waarover enkele zichtassen zijn geprojecteerd: één over de lengte van het eiland en één over de waterpartij met hangbrug. Het eiland is ingevuld met boomgroepen, voornamelijk exoten, waarlangs een rondgaand pad is aangelegd. Op het eiland liggen de fundamenten van een theehuisje. Links van het eiland (vanuit het huis) een doorzicht over het gazon met tuinvaas. Deze zichtas liep oorspronkelijk door naar het achter gelegen met bomen omzoomde weiland welke thans (1997) is dichtgeplant. Rechts vanaf het huis een rechte dwarsas oorspronkelijk gericht op een treurbeuk, welke thans enigszins is dichtgegroeid. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas van algemeen belang: - als voorbeeld van een deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde tuin- en parkaanleg in landschapsstijl waarschijnlijk van de hand van de architect J.P.Posth (ca.1810); - vanwege de slingervijver met eiland; - vanwege het aandeel van L.A.Springer (1883); - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511850
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Ulenpas: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats de ulenpas in Hoog Keppel

Kasteel Ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HOOFDGEBOUW (De Ulenpas). Het in oorsprong 16de-eeuwse pand is in de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd. Het op rechthoekige gronds..

De Ulenpas: fazanterie behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
FAZANTERIE behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In de parkaanleg gelegen 19de-eeuwse fazanterie, oorspronkelijk met een omlopende ren. ..

De Ulenpas: tuinvaas behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Als 'point de vue' in de parkaanleg een rijk gedecoreerde, van fijnkorelige mortel gegote..

De Ulenpas: hangbrug behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HANGBRUG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In het park een 19de-eeuwse gietijzeren hangbrug bestaande uit een houten brugdek op stal..

De Ulenpas: inrijhek

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
INRIJHEK behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Als toegang tot de buitenplaats een 19de-eeuwse inrijhek bestaande uit vier gemetselde pi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)