Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Ulenpas in Hoog Keppel

Kasteel Buitenplaats

Dubbeltjesweg 20
6997AE Hoog Keppel (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw (oorsprong)

(2 recensies)

Beschrijving van Kasteel Ulenpas

HOOFDGEBOUW (De Ulenpas). Het in oorsprong 16de-eeuwse pand is in de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak met op de vier hoeken twee gemetselde en twee loze schoorstenen. De voorgevel met geblokte hoeklisenen is witgepleisterd, de overige gevels zijn witgesausd. De gevels worden geleed door roedenvensters met natuurstenen onderdorpels. De symmetrisch ingedeelde zevenassige voorgevel en vijfassige achtergevel kennen een invulling van zesruits Empire-schuifvensters, die aan de voorzijde voorzien zijn van persiennes. Bij de restauratie/herbouw in 1975 zijn in de achtergevel twee tuindeuren aangebracht en is een veranda gerealiseerd met gietijzeren zuilen en een ajourlijst afkomstig van het afgebroken deel van het huis. Centraal in de voorgevel de toegangsdeur met bovenlicht gevat in een omlijsting van geblokte pilasters bekroond door een driehoekig fronton en een omlijst verdiepingsvenster. In het midden wordt de gevel bekroond door een driehoekig fronton waarin een ronde wijzerplaat en aan weerszijden van het fronton een dakkapel. In de linker zijgevel een deur met bovenlicht en op de verdieping een zesruitsvenster en een oeil de boeuf; de rechter zijgevel heeft een onregelmatige invulling van drie zesruitsvensters met persiennes. Zestiende-eeuwse kelders. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de schouwpartij in Lodewijk XV-stijl. Waardering HOOFDGEBOUW (De Ulenpas) van algemeen belang: - vanwege het in oorsprong 16de-eeuwse pand, dat in de 18de eeuw in classicistische stijl is verbouwd; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511849
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Kasteel Ulenpas
5
Recensie door: ()
Het gebouw is in prachtige staat en maakt een sprookjesachtige indruk. Het landgoed is ook fantastisch en ik geniet telkens weer van de aanblik van het huis.
Kasteel Ulenpas
5
Recensie door: ()
Ik verblijf hier al jaren, heerlijk.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Ulenpas
De Ulenpas okt 2010
De Ulenpas okt 2010
Locatie Hoog Keppel, Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Helen van Schuylenburch Trust
Gebouwd in voor 1400
Monumentnummer  511849
Website http://www.ulenpas.nl
Ulenpas in 1827 door Sturm, J. en Jobard
Ulenpas in 1827 door Sturm, J. en Jobard

Kasteel Ulenpas is een Nederlands kasteel te Hoog-Keppel centraal in de gemeente Bronckhorst in de Gelderse Achterhoek.

Geschiedenis

De datum van ontstaan in niet bekend, het moet ergens in de 14e eeuw ontstaan zijn, in het jaar 1400 verkoopt Diederik van Baak het huis aan Herman Rouwenoort. Deze familie Rouwenoort blijft eeuwenlang in het bezit van de Ulenpas. Het kasteel werd vermoedelijk omstreeks het jaar 1660 verbouwd door Hendrik van Rouwenoort. Kasteel Ulenpas was in het rampjaar 1672 het hoofdkwartier van Lodewijk XIV van Frankrijk tijdens de Hollandse Oorlog. In 1812 komt het huis door huwelijk van een erfdochter aan de Van der Borchs. Het echtpaar Van der Borch-van Rouwenoort verkoopt het aan een lid van de familie Van Herzeele waarna het door huwelijk overgaat naar de Van Schuylenburchs. Deze familie zal het huis jarenlang bezitten. Tijdens een uitslaande brand in 1965 brandt het huis voor het grootste deel uit. Ondanks herbouw van het kasteel heeft het nooit de allure gekregen van weleer, maar is nog altijd fraai gelegen. Voor publiek is het kasteel niet toegankelijk, maar is vanaf de openbare weg te zien.

Eigenaren

  • 1396-1849: familie Van Rouwenoort, met als laatste eigenaresse uit dit geslacht:
  • 1815-1849: jkvr. Wilhelmina Maria van Rouwenoort, vrouwe van den Ulenpas (1794-1874), laatste telg van het geslacht; trouwde in 1812 met Frederik Wilhelm baron van der Borch, heer van Helbergen en Verwolde (1791-1866); deze verkopen het kasteel aan:
  • 1849-1858: Johanna Philippina van Herzeele, vrouwe van den Ulenpas (door koop) en Wisch (1849, door koop) (1777-1858); trouwde in 1801 met jhr. Mr. François Pierre Guillaume van Schuylenburch, heer van Bommenede (1767-1818) waardoor Ulenpas en Wish overgingen naar het geslacht Van Schuylenburch
  • 1858-1880: jhr. mr. Louis van Schuylenburch, heer van Bommenede en Ulenpas (1808-1880)
  • 1880-1916: jhr. Anton Lodewijk van Schuylenburch, heer van Bommenede en Ulenpas (1848-1916)
  • 1916-1935: jhr. mr. Leopold Adolf van Schuylenburch, heer van Bommenede en Ulenpas (1870-1935)
  • 1935-1951: jhr. Leopold Willem Herman van Schuylenburch, heer van Bommenede en Ulenpas (1898-1951)
  • 1951-1961: jhr. Frank Lodewijk van Schuylenburch, heer van Bommenede en Ulenpas (1901-1961)Monumenten in de buurt van Kasteel Ulenpas in Hoog Keppel

De Ulenpas: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde, kleinschalige..

De Ulenpas: fazanterie behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
FAZANTERIE behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In de parkaanleg gelegen 19de-eeuwse fazanterie, oorspronkelijk met een omlopende ren. ..

De Ulenpas: tuinvaas behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Als 'point de vue' in de parkaanleg een rijk gedecoreerde, van fijnkorelige mortel gegote..

De Ulenpas: hangbrug behorende tot de buitenplaats de ulenpas

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
HANGBRUG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. In het park een 19de-eeuwse gietijzeren hangbrug bestaande uit een houten brugdek op stal..

De Ulenpas: inrijhek

Dubbeltjesweg 20
Hoog Keppel (Gemeente Bronckhorst)
INRIJHEK behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Als toegang tot de buitenplaats een 19de-eeuwse inrijhek bestaande uit vier gemetselde pi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)