Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: arbeidershuisje in Loenersloot

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 201
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: arbeidershuisje

Omschrijving onderdeel 11: ARBEIDERSHUISJE uit het einde van de 19de eeuw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot en aldaar gelegen in het meest zuidelijke deel. Het één bouwlaag hoge, uit baksteen opgetrokken huisje op rechthoekige grondslag is thans (1996) wit geschilderd, het houtwerk is groen geschilderd. Het huisje heeft een rechthoekige plattegrond en wordt overkapt door een zadeldak, waarvan het westelijke dakschild als een lessenaarsdak over de lagere zijbeuk doorloopt, dat wordt gedekt met grijze Oud-Hollandse pannen. De topgevels zijn voorzien van geschulpte windveren. In de zijgevel (noord) bevindt zich een deur in de lagere zijbeuk en in de topgevel een zesruits venster dat in een driehoek eindigt. In de voorgevel (oost) bevinden zich drie vensters: links een vierruits dubbel venster voorzien van luiken, midden een vierruits venster, rechts een vier ruitsvenster voorzien van luiken. In de zijgevel (zuid) een liggend vierruits venster voorzien van luiken, in de achtergevel drie eenruits vensters. De luiken zijn thans rood/wit beschilderd. Interieur: In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog aanwezig. Waardering ARBEIDERSHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige en doelmatige architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511847
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: arbeidershuisje in Loenersloot

Welgelegen / theater Mickery

Rijksstraatweg 202
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
"WELGELEGEN", BOERDERIJ, dwarstype met opkamer, lage bouw, grauw gepleisterd, zeer fraai 17e eeuws rieten dak, ernaast zomerhuis gelegen.

'Geijnzicht', aardig gepleisterd laag klein landhuis deels met plankenbetimmering, zakgoot

Rijksstraatweg 206
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
"GEIJNZICHT", aardig gepleisterd laag klein LANDHUIS deels met plankenbetimmering, zakgoot; onregelmatig complex.

Loenersloot: langhuisboerderij

Rijksstraatweg 205
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 10: Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-v..

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Rechthuis

Rijksstraatweg 214
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
HET RECHTHUIS, 18e eeuwse fraaie UITSPANNING tegenover het kasteel gelegen met stal en in- en uitrit gelegenheid. Beneden 17e eeuws kreeg z..

Kaart & Routeplanner