Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loenersloot: hoge bakstenen keermuur in Loenersloot

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 211
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Loenersloot: hoge bakstenen keermuur

Omschrijving onderdeel 9 Hoge, 19de-eeuwse bakstenen KEERMUUR, staande voor de recent gerestaureerde laat 19de-eeuwse houten brug van de voormalige voorburcht naar het kasteeleiland. De muur bestaat uit twee bakstenen pijlers met op elk een 18de-eeuwse natuurstenen wapendragende griffioen. Tussen de pijlers heeft zich oorspronkelijk een hek bevonden. Aan de linker- en rechterzijde van de pijlers loopt een kwartronde bakstenen keermuur afgedekt door deels een ezelsrug en deels natuurstenen afdekplaten. De 19de-eeuwse pijlers zijn vermoedelijk een reconstructie van pijlers (waarop wapendragende griffioenen) die op een aantal vroeg 18de-eeuwse tekeningen worden weergegeven. Waardering KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van de brug naar de hoofdburcht; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loenersloot: hoge bakstenen keermuur in Loenersloot

Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDHUIS van het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het op een vrijwel vierkant kasteeleiland gelegen ..

Loenersloot: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bij complex historische buitenplaats Loenersloot. De huidige historische park- en..

Loenersloot: smeedijzeren toegangshek

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex histor..

Loenersloot: vijf zandstenen tuinvazen

Rijksstraatweg 211
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 8: VIJF 18DE-EEUWSE ZANDSTENEN TUINVAZEN, (thans) geplaatst op de weermuur van de hoofdburcht, behorende bij het co..

Loenersloot: koetshuis

Rijksstraatweg 209
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)