Loenersloot: hoge bakstenen keermuur in Loenersloot

Rijksstraatweg 211
3634AL Loenersloot (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Loenersloot: hoge bakstenen keermuur

Omschrijving onderdeel 9 Hoge, 19de-eeuwse bakstenen KEERMUUR, staande voor de recent gerestaureerde laat 19de-eeuwse houten brug van de voormalige voorburcht naar het kasteeleiland. De muur bestaat uit twee bakstenen pijlers met op elk een 18de-eeuwse natuurstenen wapendragende griffioen. Tussen de pijlers heeft zich oorspronkelijk een hek bevonden. Aan de linker- en rechterzijde van de pijlers loopt een kwartronde bakstenen keermuur afgedekt door deels een ezelsrug en deels natuurstenen afdekplaten. De 19de-eeuwse pijlers zijn vermoedelijk een reconstructie van pijlers (waarop wapendragende griffioenen) die op een aantal vroeg 18de-eeuwse tekeningen worden weergegeven. Waardering KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van de brug naar de hoofdburcht; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)